Onze man op verkenning voor Milaan-Sanremo: véél rugwind voorspeld zaterdag, hallo Tadej?

 ©  AFP

Net voor de doortocht van de renners zaterdag worden grote stukken weg van de Poggio, de traditionele scherprechter in Milaan-Sanremo, van nieuw asfalt voorzien. Nog belangrijker is dat er voor zaterdag in de finale een stevige noordoostenwind voorspeld wordt: rugwind dus. Het kan aanvallers - hallo Tadej - zomaar op gedachten brengen.

Nico Vanhee

De vele renners die deze week de finale van Milaan-Sanremo gaan verkennen, moeten regelmatig eens slalommen tussen wegenwerkers en stilstaande vrachtwagens. Zowel de klim en de afdaling van de Poggio als enkele slechte stukken richting de finishlijn op de Via Roma worden nog van een nieuwe laag asfalt voorzien. Zoals dat hoort in Italië moet dat natuurlijk nog in de allerlaatste dagen voor de wedstrijd gedaan worden.

De Poggio ligt er al enkele jaren slecht bij: eind 2019 was hij door een aardverschuiving een tijdje afgesloten en het zag er zelfs lang naar uit dat de editie 2020 - gewonnen door Wout van Aert - het zonder de Poggio zou moeten doen. Doorslaggevend voor de wedstrijd zal dat nieuwe asfalt in principe niet zijn: er wordt de komende dagen geen regen voorspeld langs de Italiaanse riviera. Nieuw asfalt kan wel eens spekglad worden bij nat weer en de afdaling van de Poggio is sowieso al een linke affaire.

PARCOURS MILAAN-SANREMO 2022. Turchino keert terug in langste klassieker, Cipressa en Poggio alweer allesbeslissend

Naast een mooi uitzicht krijg je er op de Poggio nu ook hier en daar wat nieuw asfalt bovenop. ©  nvh

Wat wel een doorslaggevende factor kan zijn, is de stevige rugwind die al de hele week langs de kust waait. Voor zaterdag tussen 15 en 17 uur zal de wind uit noordoostelijke richting volgens de Italiaanse Frank Deboosere net op zijn sterkst zijn: met windstoten tussen 40 en 50 kilometer per uur. Remember: ook in de vorige Italiaanse topwedstrijd - de Strade Bianche - speelde de wind een belangrijke rol. Door een windstoot werd toen het halve peloton van de weg geblazen met een massale valpartij tot gevolg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

VOORBESCHOUWING MILAAN-SANREMO. Daar is de Turchino opnieuw, en wie stopt Tadej Pogacar?

Hoe dan ook, sterke renners die een lange inspanning niet schuwen en geen zin hebben om met een groepje rappe mannen naar de finish te trekken, weten alvast dat ze aan de wind een stevige bondgenoot zullen hebben. Toch maar Pogacar en Ganna in de gaten houden.

 ©  PRESSE SPORTS

Aangeboden door onze partners