Grote vakbondsactie op 20 juni in Brussel om koopkracht te verdedigen

Archiefbeeld ©  BELGA

De drie vakbonden ABVV, ACV en ACLVB zullen op maandag 20 juni mobiliseren in Brussel om de koopkracht te verdedigen en een herziening te eisen van de loonnormwet van 1996. Intussen zal de druk opgevoerd worden met regionale acties.

jvhBron: BELGA

“Mensen hebben onvoldoende inkomen, ze kunnen hun facturen voor gas en elektriciteit, maar ook aan de pomp, niet betalen”, zegt woordvoerder Gina Heyrman van het ABVV. “Toch gaan onze lonen amper omhoog. We vragen aandacht voor koopkracht voor loontrekkenden maar ook voor hogere uitkeringen.”

In een gemeenschappelijk front zullen de socialistische, christelijke en liberale vakbonden daarom acties houden om de koopkracht te verdedigen en te vechten voor hogere lonen, met als hoogtepunt een grote demonstratie op 20 juni in Brussel. Die acties zijn een vervolg op die van afgelopen najaar, die vanwege de coronacrisis op kleine schaal werden georganiseerd.

Het ABVV voert ook op donderdag 24 maart, de Dag voor Gelijk Loon, al actie op de Kunstberg in Brussel. Op 22 april zullen demonstraties plaatsvinden in onder meer Antwerpen, Gent en Brussel.

Op de website van de Kamer lanceerden de drie vakbonden ook een petitie om een herziening te eisen van de loonnormwet van 1996, die in het leven werd geroepen om de loonstijgingen in toom te houden en de concurrentiepositie van Belgische bedrijven te vrijwaren. Door de wet kunnen  de lonen dit jaar maar met 0,4 procent bovenop de indexering stijgen. De petitie loopt eind maart af, maar werd intussen al bijna 85.000 keer ondertekend. 

Voor ABVV wegen de nieuwe maatregelen van de federale regering om de energiefacturen van de gezinnen betaalbaarder te maken te licht. De vakbond pleit onder andere voor maximumprijzen (liefst op Europees niveau), het afromen van overwinsten van energiebedrijven, en het definitief maken van de btw-verlaging naar 6 procent voor gas en elektriciteit.

Aangeboden door onze partners