Dodelijke brand in Brussels Sheraton-hotel kende “naar alle waarschijnlijkheid accidentele oorzaak”

Een brandweerman kwam om het leven tijdens de bluswerken © rr

De brand woensdag in het voormalige Sheraton-hotel op het Rogierplein, die het leven kostte aan een Brusselse brandweerman, kende naar alle waarschijnlijkheid een accidentele oorzaak. Dat blijkt uit de eerste vaststellingen van de branddeskundige, zo meldt het Brusselse parket vrijdag. “Er is sprake van een elektrische oververhitting”, klinkt het.

jvhBron: BELGA

De brand in het hotel, waar renovatiewerken bezig zijn, brak woensdagochtend omstreeks 03.30 uur uit in een technische koker. De brandweer ging meteen ter plaatse, maar de brand was erg moeilijk bereikbaar en woedde op het gelijkvloers, de eerste en de tweede verdieping. Tijdens de bluswerken stortte een roltrap in en raakte een 49-jarige brandweerman bedolven. De man werd zo snel mogelijk bevrijd, maar overleed aan zijn verwondingen. De rest van de ploeg brandweerlui werd meteen vervangen door een nieuwe ploeg. 

LEES OOK. Brandweerman en ervaren alpinist komt om tijdens brand op werf Brussels hotel: “We gaan je megahard missen, Jefke. Verdomme, waarom jij?” (+)

Een deel van het gebouw is al opnieuw in gebruik als het Thonhotel. Omdat de rook zich ook in dat deel verspreidde en er gevaar was op CO-vergiftiging, werden de gasten van dat hotel, een 300-tal personen, geëvacueerd en overgebracht naar een ander hotel. Vier hotelgasten hadden rook ingeademd en werden overgebracht naar het ziekenhuis. 

Na een kleine heropflakkering in de late voormiddag, was de brand woensdag rond het middaguur volledig geblust. Het Brusselse parket had intussen een onderzoek geopend naar de oorzaak en omstandigheden van de brand, waarvan de eerste resultaten vrijdag werden bekendgemaakt.

Het Brusselse arbeidsauditoraat heeft dan weer een onderzoek geopend naar het overlijden van de brandweerman. Dat onderzoek loopt nog.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten