Rector wil wantoestanden aan UGent anders aanpakken: “Al jaren bezig en het moet stoppen”

De rector stuurde gisteren een mail naar het personeel en de studenten van de UGent. ©  David Van Hecke

Gent -

Rector Rik Van de Walle wil dat er een extern, onafhankelijk meldpunt komt voor wantoestanden aan de Universiteit Gent. Wanneer studenten en personeel dat verkiezen boven een intern meldpunt, kunnen ze daar terecht.

Max Dedulle

“Er doen zich al vele jaren wantoestanden voor, en dat moet stoppen”, schrijft de rector in een brief aan het personeel en de studenten van de UGent. Rechtstreekse aanleiding daarvoor is de Pano-reportage van woensdagavond, waarin machtsmisbruik en zelfverrijking door een professor aan de kaak werd gesteld.

Een extern meldpunt moet er volgens de rector niet komen ter vervanging van de bestaande meldpunten, maar als aanvulling. “De interne meldpunten functioneren goed, maar personeel en studenten moeten ook bij een externe instantie terecht wanneer ze dat verkiezen.”

Beroepsgeheim

Tegen de professor uit de reportage kwamen eerder al sancties, maar hij werd niet ontslagen of geschorst. Voor een tuchtprocedure is immers een formele klacht nodig, en dat kan niet anoniem. Dat blijft zo, schrijft de rector.

“We kunnen niet van vertrouwenspersonen verwachten dat ze relevante informatie op eigen initiatief aan de rector of de tuchtraad bezorgen. Meer nog, hun beroepsgeheim verbiedt hen dat te doen.” Wel vindt Van de Walle dat het starten van een tuchtprocedure laagdrempelig moet zijn.

De rector geeft nog mee dat hij niet in zijn eentje over dit soort beleidslijnen kan beslissen. “Maar ik roep de bevoegde organen van de UGent op om er de hoogst mogelijke prioriteit aan te geven. De vicerector en ik zullen ons er ook persoonlijk voor inzetten.”

LEES OOK:UGent-prof zou voor duizenden euro’s hebben gesjoemeld, maar werd niet ontslagen: “Choquerend”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt