Fabio Jakobsen kijkt uit naar debuut in Milaan-Sanremo: “Ik zat nog nooit langer dan zes uur op de fiets in een wedstrijd of training”

 

 ©  BELGA

Fabio Jakobsen maakt zaterdag zijn debuut in Milaan-Sanremo. De Nederlander werd pas in laatste instantie toegevoegd aan de selectie, maar gelooft in zijn kansen. “Ik droom al lang over deze koers”, zegt hij, “maar ik weet dat winnen moeilijk wordt.”

vvaBron: BELGA

Quick Step-Alpha Vinyl heeft heel wat renners in de ziekenboeg: Davide Ballerini, Julian Alaphilippe, Yves Lampaert en Kasper Asgreen. “Ik wist dat ik me klaar moest houden”, vertelde hij op een online persmoment, “en dat heb ik ook gedaan. Al op de trainingsstage in de Algarve gaf ik aan dat ik deze wedstrijd wou rijden. De ploeg gaf z’n selectie nog niet vrij, maar zei me dat ik me paraat moest staan. Als je in vorm bent, kan een selectie altijd nog veranderen.”

En zo geschiedde. Jakobsen verkende afgelopen zondag, toen hij al was afgestapt in Parijs-Nice, de laatste 60 km van de finale. “Ik moet zeggen, op de helikopterbeelden is het wel mooier dan in het echt”, lachte hij. “Je zicht wordt soms beperkt door de serres. Maar goed, het is een koers die ik al van kleinsaf bekijk. De laatste 100 km langs de kust zijn iconisch.” Mark Cavendish won bij zijn debuut, kan Jakobsen dat kunstje herhalen? “Ik heb er al met Mark over gesprokenj, niet onlangs, maar wel afgelopen winter. Dat zou wel wat zijn, moest ik dat ook kunnen realiseren. Makkelijk wordt het niet, je moet als sprinter op die Via Roma geraken en dan hopen dat er nog iets in de benen zit.”

 

 ©  AFP

Naar eigen zeggen zal hij al weten waar hij aan toe is op de drie Capi onderweg. Dan weet je al hoe de benen zijn en of je zal meedoen in de finale. Die heuveltjes mogen geen probleem vormen. De Cipressa is een inspanning van 10 minuten en dat wordt lastig. In het verleden gebeurde het ook al vaak dat sprinters hier moesten lossen, maar normaal met de conditie die ik nu heb moet ik die klim overleven. En dan heb je nog de Poggio, dat wordt aanklampen. Daar gaat het full gas, vijf minuten lang. Normaal, met de benen die ik nu heb, zou die klim geen probleem mogen vormen, maar natuurlijk, als ze echt gaan vlammen. We weten allemaal wie de favorieten zijn, die gaan hard rijden. Als ik zal willen meedoen voor de zege, dan zal ik een echte topdag moeten hebben.”

Jakobsen is blij dat hij er bij is. “Dat was lange tijd onzeker, maar goed, ik ben er nu. Kijk, het is een beetje nu of nooit. Met de conditie die ik nu heb op dit moment van het jaar moet ik het gewoon proberen. Ik ben nog nooit zo vroeg op het seizoen zo goed geweest. Als het zaterdag niet lukt om te volgen, dan zal het nooit lukken in deze koers”, stelde hij nog. “Hier niet zijn en dan zien dat het komt tot een sprint vanuit je zetel zou bijzonder veel pijn hebben gedaan. Als er één Monument is dat je als sprinter kan winnen is het toch deze koers, dus ik ben er graag bij.”

En wat is z’n sprint waard na zo’n lange koers? “Geen idee. Ik zat nog nooit langer dan 6 uur op de fiets in een wedstrijd of training, dus ik weet niet hoe snel ik nog zal zijn. Maar dit is een Monument, ik denk dat je dan net iets meer kan.”

(belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten