Drie kosmonauten aangekomen aan ISS

 

 ©  AP

De Russische kosmonauten Oleg Artemjev, Denis Matvejev en Sergej Korsakov zijn vrijdagavond aangekomen in het Internationaal Ruimtestation ISS na een reis van ongeveer drie uur.  De drie konden wel nog niet meteen aan boord gaan van het ISS, aangezien er nog wat werkzaamheden nodig waren voordat het luik geopend kon worden.

Bron: BELGA

De drie waren om 16.55 uur Belgische tijd vertrokken van op de door Rusland gehuurde lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan met een Sojoez-draagraket. 

Het ontvangstcomité in het ISS bestaat uit de Russen Anton Sjkaplerov en Pjotr Doebrov, de Duitse ESA-astronaut Matthias Maurer, en de Amerikanen Mark Vande Hei, Thomas Marshburn, Raja Chari en Kayla Barron. Maurer is vrijdag jarig en zal dit met de hele vernieuwde bemanning vieren.

De Russische inval in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende sancties tegen Rusland hebben nog geen erg merkbare operationele invloed op het ISS gehad, al kwamen er wel dreigementen uit Moskou. Zo gaat Vande Hei wel degelijk met een Sojoez naar huis en zal hij niet moeten achterblijven, zoals sommigen begonnen te vrezen.

Marshburn, Chari, Barron en Maurer zijn met een Amerikaanse Crew Dragon in het ISS gearriveerd en zullen daarmee ook terugkeren.

 

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten