Dolgelukkige Matej Mohoric dankt zege aan technisch snufje: “Ik had een dropper om beter te dalen”

Matej Mohoric met zijn trofee. ©  AFP

Een man met een plan. En een man met een beloning. Matej Mohoric stelde naar eigen zeggen zijn volledige winter af op Milaan-Sanremo en mag terug naar Slovenië met de hoofdprijs. Niet Tadej Pogacar of Primoz Roglic, maar wel hij is de eerste Sloveen op de erelijst van La Primavera. En dat met dank aan een technisch handigheidje.

Guillaume Maebe

Een brede smile. En dan een woordenstorm van twee minuten over zijn zege. Matej Mohoric kon niet gelukkiger zijn met zijn overwinning in Milaan-Sanremo. “Hier heb ik de hele winter naartoe gewerkt”, aldus de Sloveen. “En dan lukt het: fantastisch. Het team (Bahrain Victorious, red.) kwam met het idee om naar deze wedstrijd toe te werken en dus ben ik er ook specifiek naartoe beginnen trainen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Specifiek getraind op dalen

Met specifiek trainen doelt Mohoric op zijn daaltechnieken. Als een wildeman ging hij de Poggio naar beneden. Trouwens niet zonder gevaar voor lijf en leden. Eén keer belandde hij in een gootje - waar hij weer succesvol uit sprong -, één keer wist hij een lelijke zwieper te counteren. “Mijn fiets was specifiek afgesteld op de afdaling van de Poggio”, gaf Mohoric een deel van zijn geheim prijs. “Daardoor had ik veel meer controle bij het dalen en kon ik makkelijker corrigeren als ik iets te veel risico nam.”

Dat geheimpje was een zogenaamde dropper post, een in de hoogte verstelbare zadelpen die vooral bij mountainbikes gebruikt wordt. Hiermee kan je snel je zadelstand aanpassen en dus een ideaal zwaartepunt creëren bij beklimmingen, maar vooral afdalingen. “Ik wist niet dat het zo’n groot effect zou hebben, maar dus wel”, aldus Mohoric.

Het verrassende podium van Milaan-Sanremo: Turgis - Mohoric- Van der Poel. ©  AFP

Mohoric kende wel niet dé ideale voorbereiding richting het eerste monument van het jaar. “Ik ging richting Strade Bianche met de perfecte conditie, maar door die valpartij daar liep ik een zere knie op en heb ik drie dagen niet kunnen rijden. Maar met dank aan veel fysio heb ik snel kunnen recupereren. En dat was voldoende om te winnen vandaag. Ik kan het niet geloven.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten