Kus tussen twee vrouwen die weggeknipt was, zal nu toch te zien zijn in nieuwe Pixar-film ‘Lightyear’

 

 ©  Pixar

Pixar heeft na een statement van werknemers zijn nieuwe animatiefilm Lightyear weer aangepast. Dat meldt de Amerikaanse website Variety. Een zoen tussen twee vrouwen was er aanvankelijk uitgeknipt, maar zal nu toch in de prent te zien zijn.

(eadp)

Lightyear gaat over de astronaut, die uiteindelijk inspiratie zou bieden voor Buzz Lightyear in de Toy story-films. Een vrouwelijk personage, Hawthorne, heeft daarin een belangrijke relatie met een andere vrouw. Die relatie stond nooit in vraag bij Pixar zelf, maar toch werd een zoen tussen de twee personages geknipt.

Het rommelt al een tijdje bij de Walt Disney Company, waar Pixar Animation Studios deel van uitmaakt. Begin maart kwam er een statement van werknemers van de studio met een LGBTQ-achtergrond, waarin stond dat hooggeplaatsten bij Disney “openlijke homoseksuele affectie” in hun films censureerden. Dat statement maakte deel uit van een groter protest tegen de zwijgzaamheid van het bedrijf tegenover het beruchte wetsontwerp ‘Don’t say gay’ in Florida. Dat wil gesprekken over homoseksualiteit en geaardheid in scholen verbieden. Volgens Variety zorgde dat statement nu dus voor de terugkeer van de zoen.

Het is nochtans niet de eerste keer dat er bij Pixar LGBTQ-personages te zien zijn. In Onward vermeldt een van de vrouwelijke personages haar vriendin. In Toy story 4 uit 2019 knuffelen dan weer twee mama’s hun gezamenlijk kind bij het afscheid aan de kleuterschool. Bovendien heeft Pixar ook Out gemaakt, een kortfilm over een homoseksuele man die twijfelt om tegenover zijn ouders uit de kast te komen. Volgens verschillende voormalige werknemers bij Pixar hebben ze jarenlang geprobeerd vaker LGBTQ-identiteiten in hun verhalen te steken. Maar die pogingen werden teniet gedaan. Disney heeft op die beschuldiging niet gereageerd.

Lightyear komt op 22 juni bij ons in de bioscoop.

Aangeboden door onze partners

Lees ook