Hier moet je wél nog een mondmasker dragen: “Heel wat mensen zijn niet op de hoogte, en dat leidt tot discussies”

 ©  BELGA

Toen we op 7 maart overschakelden naar code geel, is onduidelijkheid ontstaan over de nieuwe coronamaatregelen. Vooral dan wat betreft de mondmaskerplicht. “Aanvankelijk leek het erop dat ook in apotheken het mondmasker niet meer hoefde, maar dat klopt dus niet.”

Werner Rommers

Begin maart ging de mondmaskerplicht grotendeels op de schop. Je moest een masker enkel nog verplicht dragen op het openbaar vervoer, in ziekenhuizen en woonzorgcentra, luidde de samenvatting. Maar die samenvatting blijkt veel mensen op het verkeerde been te zetten.

“Want de mondmaskerplicht is ook nog steeds van toepassing bij een bezoek aan de apotheek”, zegt Hilde Deneyer van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN). “Heel wat mensen blijken daar echter niet van op de hoogte, wat geregeld tot discussies leidt die de apotheker dan maar moet zien op te lossen.”

Kwestie van het voor iedereen duidelijk te maken, zijn er door de apothekersverenigingen nu affiches ontworpen die mensen weer op de verplichting wijzen. “En om discussies te vermijden, zullen veel apotheken een mondmasker ter beschikking stellen van mensen die er geen bij hebben, zodat zij niet onverrichter zake terug naar huis moeten keren.”

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Volgens Deneyer werd de onduidelijkheid gecreëerd toen we op 7 maart naar code geel gingen. “Aanvankelijk leek het erop dat ook in apotheken het mondmasker niet hoefde.” In veel apotheken verdwenen dan ook de affiches aan de deur die op de mondmaskerverplichting wezen.”

“Maar later – bij de precisering van de teksten van de regering – zijn er nog bijsturingen geweest, waardoor uiteindelijk ook in apotheken maar ook bij een bezoek aan de dokter of tandarts of bij kinesisten nog steeds de mondmaskerplicht geldt.”

Maar op dat moment waren heel wat mensen het dus al gewoon om zonder mondmasker een apotheek binnen te wandelen, met een hoop verwarring tot gevolg wanneer het mondkapje enkele dagen later plots toch weer op moest.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt