Russische oppositieleider Aleksej Navalny nu ook schuldig bevonden aan oplichting

Aleksej Navalny (rechts) ©  EPA-EFE

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is dinsdag in een nieuwe zaak ook schuldig bevonden aan oplichting. De voornaamste criticus van de Russische president Vladimir Poetin riskeert nog eens 13 jaar cel, maar het kan nog enkele uren duren voor ook de strafmaat bekend is. Volgens de rechtbank heeft Navalny miljoenen euro’s van donateurs achterover gedrukt.

jvhBron: BELGA

“Navalny heeft fraude gepleegd, diefstal van andermans eigendom door een georganiseerde bende”, aldus rechter Margarita Kotova bij de voorlezing van het vonnis. De rechtbank zetelde in de strafkolonie waar Navalny intussen al goed een jaar zit opgesloten.

De verdediging van Navalny stelde, net als mensenrechtenorganisaties, dat het hier opnieuw om een politiek proces gaat, en dat hij geen overtredingen beging. Hij zou meer dan 40 miljoen euro aan donaties aan zijn anticorruptieorganisaties versluisd hebben, voor zijn eigen uitgaven en een presidentscampagne.

Daarnaast werd de oppositieleider in een andere zaak ook schuldig bevonden aan minachting van justitie. Vorig jaar zou hij een rechter hebben beledigd in een zaak over, volgens justitie, beledigende uitspraken van Navalny over een oorlogsveteraan.

Zijn eerdere veroordeling, waarvoor hij nu opgesloten zit in een strafkolonie op 100 km van Moskou, gaat terug op omstreden aanklachten van bijna tien jaar geleden. In die zaak werd hij veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Hij wordt van steeds meer strafbare feiten beschuldigd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten