Antwerpen kiest voor propere deelwagens

GreenMobility rijdt in Antwerpen al rond met een volledig elektrische autovloot. © rr

Antwerpen -

Met het nieuwe reglement rond parkeervergunningen voor deelwagens zet de stad Antwerpen in op de vergroening van deze auto’s. Zo moet elke deelwagen in Antwerpen tegen 2025 emissievrij zijn.

Antwerpen telt al heel wat deelwagensystemen. Het bekendste is Cambio, maar er zijn ook Poppy en GreenMobility. Daarnaast is er een reeks particuliere deelwagenprojecten, waarbij buren een wagen met elkaar delen. Deelwagens zitten in Antwerpen volop in de lift. Het nieuwe reglement rond parkeervergunningen speelt daar op in.

Zo komen er op strategische plekken in de stad 26 autodeelhubs. Dat kan op termijn worden uitgebreid.

“Deze hubs zijn plekken waar zes autodeelplaatsen zijn”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Mobiliteit. “Het is een uitbreiding met ruim 150 parkeerplaatsen voor deelwagens in Antwerpen. Deze hubs zijn ook uitgerust met een laadpaal met twee aansluitingen.”

In het reglement wordt ook een duidelijk traject uitgestippeld naar het vergroenen van het deelwagenpark. Zo moet een nieuwe aanbieder van deelwagens in Antwerpen vanaf 2023 een emissievrije vloot hebben. De nu al bestaande aanbieders moeten tegen 2025 volledig zijn overgeschakeld op wagens zonder uitstoot. Er is alleen een uitzondering voor deelbestelwagens. De aanbieders hebben daar tot 2028 om de diesels uit hun aanbod te halen. GreenMobility is een aanbieder die al een volledig vloot aan elektrische deelwagens heeft. (svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten