Leuvense brandweer gebruikt afvalwater van Stella Artois om branden te blussen

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De brandweer van Leuven zal voortaan gebruikmaken van afvalwater van de Stella Artois-brouwerij om branden te blussen. Daarvoor is de brandweer een samenwerking aangegaan met de Leuvense brouwer AB InBev. De eerste brandweerwagen van 12.000 liter is dinsdag gevuld, naar aanleiding van Wereldwaterdag.

jvhBron: BELGA

AB InBev zuivert het afvalwater dat in de brouwerij gebruikt wordt sowieso al, alvorens het in de nabijliggende rivier de Dijle te lozen. Een deel van het gezuiverde afvalwater wordt opnieuw gebruikt in de fabriek. Een ander deel zal vanaf nu kunnen worden afgenomen door de brandweer van Leuven. Landbouwers uit de omgeving kunnen er ook al terecht in periodes van droogte, en ook de groendienst van stad Leuven komt geregeld water afnemen van het bedrijf. 

De brandweer zal het water gebruiken om de tankwagens opnieuw aan te vullen na of tijdens een brand. De kwaliteit van het water is uitvoerig getest geweest en is voldoende goed gebleken. “Voor interventies en als extra stockage kunnen we het water goed gebruiken”, verzekert Bart Gijzen, kapitein van Hulpverleningszone Oost in post Leuven. 

Daarnaast wil de brandweer met de samenwerking ook een voorbeeld stellen. “Drinkbaar water, waar we normaal branden mee blussen, is een schaars goed. We kunnen uiteraard niet elke brand blussen met dit restwater van AB InBev, maar elke uitgespaarde druppel water telt.”

Het initiatief voor de samenwerking kwam van de brandweer zelf. Een tweetal jaar geleden werd ook al grondwater van een grote werf in Leuven gebruikt door de brandweer. “Van het een is het ander gekomen, en zijn we bij AB InBev terechtgekomen”, legt kapitein Gijzen uit. 

Het is de eerste keer dat de Leuvense brandweer een dergelijke samenwerking afsluit met een commercieel bedrijf.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt