Meyrem Almaci stopt als voorzitter van Groen: “Voor mijn gezin was het juiste moment eerder gisteren dan vandaag”

Meyrem Almaci stopt als voorzitter van de partij Groen. Dat heeft ze woensdagmiddag aangekondigd op een persconferentie.

hca, jvh

“Zorg dragen is ook durven loslaten”, begon Almaci haar toespraak in het partijhoofdkwartier Greenhouse, in aanwezigheid van de partijtop. “We moeten durven te veranderen om zorg te dragen voor wat ons lief is. Dat geldt voor onze samenleving. Dat geldt voor de politiek. Dat geldt ook voor onze partij. En dat geldt voor mezelf.”

De 46-jarige Almaci stond bijna 8 jaar aan het hoofd van de partij. Ze nam de fakkel als Groen-voorzitter in 2014 over van Wouter Van Besien. Ze haalde het toen van Elke Van den Brandt, met 60 procent van de stemmen. In 2019 verlengde Almaci haar voorzitterschap: ze nam het toen op tegen uitdager Björn Rzoska, en won nipt met 53,2 procent van de stemmen.

Corona

Het nieuws van haar afscheid komt er enkele dagen nadat haar partij moest slikken dat de kernuitstap wordt uitgesteld. Almaci zou al eerder hebben aangekondigd dat ze de rit niet volledig zou uitdoen, maar sommige partijtoppers zijn toch verrast over de timing.

Zelf verwijst Almaci naar de coronapandemie als verklaring voor haar afscheid. “Die is bijzonder heftig geweest. Velen die het zich kunnen veroorloven, hebben deze periode gebruikt hebben om zich te herijken, denken erover na om het roer om te gooien. Ik ben één van die mensen. Mijn twee kinderen hebben nooit anders geweten dan een moeder die altijd weg van huis was en hard werkte. Tijdens de lockdown kregen ze plots een mama die veel thuis was, fysiek, maar niet met haar hoofd. Dat begon meer en meer te wringen.”

“Ik dacht er al een tijdje over om mijn mandaat als partijvoorzitter neer te leggen”, klonk het verder. “Ik wachtte op het juiste moment. Maar politiek kan het juiste moment lang op zich laten wachten – zelfs al heb je in marmer gebeiteld dat je wel zal vertrekken. En voor mijn gezin was het juiste moment eerder gisteren dan vandaag. Dus kies ik er nu voor om meer zorg te dragen voor de mensen die het dichtst bij mij staan.”

Palmares

Bij de verkiezingen van 2019 boekte Groen wel winst, maar de verhoopte ‘groene golf’ bleef uit. Groen stapte mee in de federale regering, maar de aanduiding van ministers verliep niet zonder slag of stoot, en sloeg wonden binnen de partij.

Zelf is Almaci naar eigen zeggen “fier op het parcours dat ze hebben gelopen”. “In 2018 maakten we in de lokale verkiezingen een grote sprong voorwaarts. Onze wortels zijn versterkt, onze ideeën spelen een rol in een pak meer gemeenten. Dan was er de uitslag van 2019. We gingen vooruit, maar niet genoeg. Het was geen evidente periode. Ik heb veel gelezen dat niet schoon was, over de partij, over mezelf. Ik kan alleen maar zeggen: geloof niet altijd wat de gazetten schrijven.”

Al ekende Almaci wel dat niet alles verliep zoals ze het zelf had gewild. “Terwijl onze ministers topwerk leverden, was de partij niet altijd in topvorm – het is soms zoeken geweest, dat hoef ik niet te verbloemen. Na een intern proces van vernieuwing is het tijd voor die doorstart. Dat gebeurt zonder mij als voorzitter en dat lijkt me eigenlijk heel gezond. Het is nu aan andere mensen, dat zal Groen deugd doen.”

Toekomst

De leden van Groen zullen “voor de zomer” een nieuwe voorzitter kunnen kiezen tijdens een ledencongres, meldt de partij. Woensdagavond komt er ook een extra partijbestuur. Zelf een naam naar voor schuiven, doet Almaci niet.

Volgens Almaci staat haar opvolger alvast voor een zware taak in de Vivaldi-regering. “Het is uit verantwoordelijkheid dat we uiteindelijk in de regering zijn gestapt. Het moet ook: dit is een cruciaal decennium. En Groen bekent daarin kleur, we hakken mee knopen door.”

Almaci zelf blijft actief als Vlaams Parlementslid. “Daar proberen we alles van waarde te beschermen tegen het afbraakbeleid van de Vlaamse regering. Ook op de oppositiebanken kiezen we ervoor een stem te geven aan wie weerloos is, zorg te dragen voor wie niet gehoord wordt. Het is een voorrecht om volksvertegenwoordiger te mogen zijn. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Ik ben dankbaar dat ik acht jaar lang de aanvoerder heb mogen zijn. Vanaf nu ga ik meer tijd geven, meer zorg, aan degenen die me de afgelopen jaren het meest hebben moeten delen.”

De Sutter: “Land werd ecologischer en socialer door haar volharding”

Groen-vicepremier Petra De Sutter is Almaci dankbaar voor het werk van de afgelopen jaren. “Haar feeling met diverse groepen, haar volharding en haar politiek instinct loodste Groen binnen in heel wat gemeenten en twee regeringen. Ons land werd er een stuk ecologischer en socialer door”, zegt ze. Volgens De Sutter had Almaci een “unieke plek” tussen de partijvoorzitters. “Als vrouw, maar ook haar stijl: recht voor de raap en authentiek. Emotioneel met een nuchter hoofd. Veel hart, veel hoofd.”

Maar tegelijkertijd kreeg de 46-jarige Belgische met Turkse ouders ook meer kritiek te verduren dan haar collega’s, zegt De Sutter. “Een vrouw met migratieachtergrond die een uitgesproken kijk en mening heeft, ligt meer onder vuur dan anderen, een vaststelling die velen met me zullen delen. Meyrem laat zich niet uit het veld slaan, hoewel het haar ook niet koud laat natuurlijk.”

Volgens Kamerlid Kristof Calvo, die samen met Almaci een tandem vormde voor de campagne in aanloop naar de verkiezingen van 2019, moeten de groenen Almaci dankbaar zijn voor haar inzet en strijdbaarheid. “Dit is geen einde, maar nieuw begin”, tweet hij. “Voor Meyrem, een uitzonderlijk talent. Voor onze partij, met veel potentieel.”

Over partijgrenzen heen geroemd

Almaci krijgt ook lof over de partijgrenzen heen. “Merci voor je jarenlange progressieve inzet”, tweet Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. “Succes met je verdere plannen en geniet van de welverdiende tijd met je familie.”

CD&V-voorzitter Joachim Coens bedankt Almaci voor “de fijne samenwerking als collega-partijvoorzitter”. “Je was altijd gedreven, maar ik zal vooral je warme en oprechte persoonlijke betrokkenheid onthouden.”

Koen Geens, voormalig federaal minister voor CD&V, is vol lof voor Almaci. “Als Minister van Financiën heb ik Meyrem Almaci destijds als een correct en zeer competent oppositielid in de Commissie Financiën leren kennen. Ook nadien als een bijzonder loyaal ondersteuner van Vivaldi. Ik hoop dat ze, na rust en bezinning, spoedig opnieuw op het voorplan komt.” Zijn partijgenoot en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi noemt haar een “warme, vriendelijke en gedreven politica”, Vlaams viceminister-president Hilde Crevits heeft het over “acht jaar vol engagement als voorzitter”.

Zijn partijgenoot en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi noemt haar een “warme, vriendelijke en gedreven politica”, Vlaams viceminister-president Hilde Crevits heeft het over “acht jaar vol engagement als voorzitter”.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft begrip voor de beslissing van Almaci. “Een partijvoorzitterschap vergt heel wat, vaak en vooral ook ten koste van diegenen die je graag hebt en je eigen omgeving. De menselijke keuze maken te zorgen voor anderen, dat is de Meyrem Almaci die ik ken.” Hij bedankt haar ook voor “de heel fijne en open samenwerking de afgelopen jaren.”

“Een brok groene overtuiging”, zegt voormalig Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten dan weer over Almaci. “Meyrem dat is passie en engagement. Dat verdient een welgemeende merci, over partijgrenzen heen.”

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die zich de afgelopen jaren binnen Vivaldi als kwelduivel van Ecolo en Groen profileerde door zich af te zetten tegen de kernuitstap, wenst Almaci via Twitter alle geluk. “Politieke tegenstellingen zijn gezond, een levendig debat is nodig, respect voor mensen is onmisbaar. Acht jaar aan het hoofd van een partij staan is verre van gemakkelijk. Respect voor het geleverde werk en succes voor wat volgt.”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken valt uit de toon en noemt het goed dat de Groen-voorzitster vertrekt. “Almaci weg? Goed zo. Groen weg? Nóg beter! Van mij geen hypocriete tweets met lof. Hopelijk zet haar opvolger onze kiezers niet constant weg als racisten en heeft hij/zij wel de beleefdheid om een hand te geven.” Van Grieken zegt er wel bij alle begrip te hebben voor de persoonlijke last van het voorzitterschap. “Kruipt niet in je koude kleren”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten