Atelier van Felix dompelt je onder in Liers borduur- en parelwerk

Felix Van Loock staat bij een borduurmachine van Cornely. 

Felix Van Loock staat bij een borduurmachine van Cornely. © Chris Van Rompaey

Lier -

In de kelder van een statig herenhuis op de Werf 13 in Lier opende zopas het Atelier van Felix. Je kunt er Liers borduur- en parelwerk ontdekken in een werkend atelier.

Chris Van Rompaey

Het pand waarvan sprake is eigendom van Felix Van Loock (84), tot in 1998 zaakvoerder van Paaps-Timmermans Embroidery en nog steeds onlosmakelijk verbonden met het Lierse kant-, parel- en borduurwerk. In de kelderruimte van zijn woning richtte hij samen met Hilde Duys zo’n twee jaar geleden een werkend atelier in dat hij ook voor bezoekers wilden openstellen. Door corona kan de deur naar de kelder nu pas open.

‘Geperelde’ handtassen.

‘Geperelde’ handtassen. © Chris Van Rompaey

“De stad Lier heeft een kunstpatrimonium aan kant-, borduur- en parelwerk om te koesteren. Destijds zat men in Lier te borduren op de kant en te kanten op ‘den borduur’. Dat is voorbij, maar we mogen dit cultureel erfgoed nooit verloren laten gaan. Daarom maakten we de bruidssluier, de verdure (wandtapijt, red.) en geparelde handtassen die je hier in het Atelier van Felix kunt bewonderen”, zegt Hilde Duys.

Bruidsluier

“De bruidssluier is een origineel ontwerp uitgevoerd in Lierse kanttechnieken in combinatie met Cornely-borduursel. De verdure is een uniek Cornely-borduursel met Lier centraal in kant. De collectie authentieke handtassen zijn de perfecte inspiratiebron voor het ontwerpen van nieuwe handtassen.”

Een borduurmachine van Cornely.

Een borduurmachine van Cornely. © Chris Van Rompaey

“De coronaperiode gaf ons de kans een samenwerking aan te gaan met de Beeldacademie Lier. Samen hebben we een nieuw concept ontwikkeld: de combinatie van Cornely borduursel en parelwerk. Ons vakmanschap delen we graag met anderen: ofwel in de Beeldacademie of in dit museum via workshops”, besluit Hilde Duys.

Een bezoek aan het Atelier van Felix kost 5 euro per persoon en duurt 60 tot 90 minuten. Reserveren kan via www.visitlier.be en 03.8000.555.
 

 © Chris Van Rompaey

 

 © Chris Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten