Loena Hendrickx knokt zich door blessures heen naar voorlopige tweede plaats op WK: “Ik heb ervan genoten”

 

 ©  REUTERS

Met blessurezorgen zakte Loena Hendrickx (22) af naar het WK. Maar zie, de ‘kleine’ medaille – zo heet dat in het kunstschaatsjargon voor wie een podium pakt op de korte kür – blinkt al om haar nek. Op naar de vrije kür, komende vrijdag. “Ik denk niet aan die blessure. Integendeel, ik heb genoten en ga opnieuw proberen te genieten.” En een beetje revanche nemen voor de Olympische Winterspelen.

Hans Jacobs

Er kwam een brede glimlach op haar gelaat in de kiss and cry, waar de kunstschaatssters en hun entourage steevast nagelbijtend wachten op de score van de jury. Ze gaf een knuffel aan haar coach en broer Jorik Hendrickx en choreograaf Adam Solya. Ze maakte een hartje naar de camera: Loena Hendrickx was oprecht blij, want ze prijkt na de korte kür als tweede op het WK in het Zuid-Franse Montpellier. Met 75 punten behaalt ze haar op één na beste score op de korte kür, ondanks een niet-ideale voorbereiding. Ze had een tape om haar been als gevolg van een liesblessure opgelopen enkele weken geleden bij een val op training. Daarbovenop had ze last aan de enkel gekregen. Hendrickx kon na die blessures vooraf slechts vier dagen deftig trainen. “Toch schaatste ik met vertrouwen”, zei ze op de persconferentie, voorbehouden aan de beste drie na de korte kür. “Ik heb geprobeerd om positief te blijven. Zelfs met die blessure kwamen mijn sprongen eruit. Ik heb niet gedacht aan mijn blessure, ik heb er echt van genoten. Ik ben echt tevreden over mijn prestatie.”

 

 ©  REUTERS

Alleen de 21-jarige Japanse Kaori Sakamoto, winnares van olympisch brons, gaat Hendrickx voor met een nieuw persoonlijk record (80,32 ptn). Op naar de vrije kür, komende vrijdag. De vrije kür wordt ook de lange kür genoemd. Zoals de naam het zegt: die oefening duurt flink wat langer dan de korte kür, er worden veel meer sprongen en andere elementen in verwerkt. Daardoor is die oefening conditioneel veel uitputtender, weegt de trainings- en conditieachterstand onvermijdelijk meer door. Op die vrije kür kunnen nog heel wat plaatsen verloren of gewonnen worden. Hendrickx kijkt die finale met iets meer angst tegemoet, maar rekent op de adrenaline om nog een laatste keer uit te pakken. Na dit WK moet ze op medisch advies verplicht platte rust nemen.

Nog eitje te pellen

Maar laat haar vechtlust en karakter nu net haar handelsmerk zijn. De voorbije jaren kreeg Hendrickx een opeenstapeling van blessures te verwerken, die ze overwon. Dit seizoen, dat ze voor het eerst sinds jaren volledig kon afwerken, rendeerde dat: ze sloot nog meer aan bij de wereldtop. Bovendien heeft ze nog een eitje te pellen. Op de Winterspelen eindigde ze als achtste – dat blijft ongemeen knap in een mondiale discipline – maar met enkele schoonheidsfoutjes vond ze dat ze er niet alles had uitgehaald. “Op de Spelen presteerde ik niet op mijn best. Ik wil de mensen een laatste keer dit seizoen laten zien dat ik veel beter kan. Dat is de reden waarom ik mij nog kon opladen voor dit WK.”

Door de oorlog mogen de drie Russinnen, die steevast medaillekandidaten zijn, niet meedoen en ligt het podium meer dan ooit open. Hendrickx heeft er een tweeslachtig gevoel bij: de in theorie beste drie zijn er niet, maar dat maakt haar rekening niet. Kan het, een medaille? “Ik ga er niet aan denken. Ik zal gewoon mijn best doen, opnieuw proberen te genieten.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten