Azoren opgeschrikt door reeks aardbevingen

 ©  via REUTERS

Het Portugese eiland Sao Jorge in de Atlantische Oceaan, in het centrale gedeelte van de Azoren, is opgeschrikt door een reeks aardbevingen. De autoriteiten kondigden de noodtoestand aan.

Bron: BELGA

Sinds zaterdag zijn meer dan 1.300 aardschokken geregistreerd op het vulkanische eiland, waarvan meer dan honderd voelbaar waren voor de bevolking. Dat meldt het Portugese meteorologisch instituut IPMA in een mededeling.

De oorsprong van deze seismische activiteit, die tot nu toe nog geen schade heeft veroorzaakt, “kan in verband worden gebracht met een stijging van het magma”, aldus het IPMA.

Sao Jorge is een van de negen eilanden van de Azoren en telt ongeveer 8.000 inwoners.

“We hebben te maken met een seismisch-vulkanische crisis die doet vrezen voor een zware aardbeving of een vulkaanuitbarsting”, verklaarde Rui Marques, voorzitter van het Azoren Seismisch-Volkanisch Informatie- en Monitoringcentrum (CIVISA) aan het dagblad Publico.

De Portugese premier Antonio Costa liet weten in contact te staan met de president van de autonome regio van de Azoren, José Manuel Boilero, om de situatie goed op te volgen. Hij beloofde alle mogelijke middelen in te zullen zetten, zei hij op Twitter.

De laatste grote aardbeving op de Azoren gebeurde op 1 januari 1980. Het was een beving met kracht van 6,9. Daarbij kwamen 61 mensen om en raakten 300 anderen gewond. Duizenden huizen werden verwoest.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten