João Almeida klimt op indrukwekkende wijze naar de ritzege in de vierde etappe van de Ronde van Catalonië

João Almeida heeft op indrukwekkende wijze de zware vierde etappe van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. Almeida, Higuita en Quintana spurtten na de zware klim voor de ritzege en het was dus de Portugees, die eerder al enkele ferme versnellingen had geplaatst, die het sterkst was. Ben O’Connor is zijn leiderstrui kwijt aan Nairo Quintana. Almeida en Quintana staan in dezelfde tijd in het klassement, maar het is de Colombiaan die op basis van alle rituitslagen in de Ronde van Catalonië de nieuwe leider is.

vva

In de vierde etappe van de Ronde van Catalonië was het opnieuw klimmen geblazen met drie cols van eerste categorie en de finish bovenop de Boí Taül (1e categorie), een hindernis van 13 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%. Met bij aanvang van de rit nog 29 renners (met ook drie Belgen: Ilan Van Wilder, Henri Vandenabeele en Dylan Teuns) binnen de minuut in het algemene klassement was dit een cruciale dag voor het eindklassement.

De ziektekiemen bleven ook donderdag door het peloton hun weg zoeken en slachtoffers maken. Dit keer werden Pieter Serry, de wegkapitein van Quick Step-Alpha Vinyl, en klassementsman Simon Yates geveld. Beiden gingen niet van start.

Pieter Serry verscheen wegens ziekte niet meer aan de start. ©  BELGA

Eén Belg en één klassementsman minder dus, maar dat leverde niet minder spektakel op. Onze landgenoot Louis Vervaeke was de eerste aanvaller van dienst, maar hij kreeg geen vrijgeleide van het peloton. Met Marc Soler (UAE), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Juan Pedro López (Trek-Segafredo), Jesus Herrada (Cofidis) en Hugh Carthy (EF-EasyPost) kon er zich uiteindelijk wel een sterke kopgroep loswrikken op de eerste col van de dag. Ook Mark Donovan van DSM en Mikel Bizkarra van Euskaltel-Euskadi kwamen aansluiten.

Klassementsrenners mengen zich

Op zo’n 15 kilometer van de streep werden de laatste vluchters gegrepen, alleen Armirail reed nog voorop. Het sein voor de klassementsmannen om te versnellen. De troepen van Nairo Quintana verhoogden het tempo in het peloton, waarna de Fransman Elie Gesbert een aanval plaatste. Die was zo fors dat aanvankelijk enkel leider Ben O’Connor kon volgen. Het duo kreeg het gezelschap van Higuita, Carapaz en Bennett. Die laatste versnelde opnieuw en ging in zijn eentje op zoek naar eenzame leider Bruno Armirail. Daarachter zette een groepje klassementsrenners de achtervolging in.

Na een hele resem aanvallen van de toppers waren het Almeida, Higuita en Quintana die om de zege mochten spurten. Het was de Portugees Almeida, die eerder al enkele ferme versnellingen had geplaatst, die de zege naar zich toe trok.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag:

1. Almeida

2.

3.

4.

5.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten