“VN beschikken over bewijzen van Russische oorlogsmisdaden”

 

 ©  REUTERS

Het VN-Bureau voor de Mensenrechten heeft duidelijke bewijzen gedocumenteerd van Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. Dat heeft het hoofd van het Oekraïnekantoor, Matilda Bogner, vrijdag via een videoverbinding laten weten tijdens een briefing van de VN in Genève. Het is echter nog niet mogelijk een definitief oordeel te vellen, zo zei ze.

Bron: BELGA

Berichten dat het Russische leger op voortvluchtigen in auto’s of tijdens demonstraties had geschoten, worden onderzocht. Het personeel had onder meer ook het gebruik van clustermunitie vastgesteld.

Het bureau onderzoekt ook berichten over het gebruik van fosforhoudende munitie. Dergelijke brandbommen ontbranden bij contact met zuurstof en richten verwoestende schade aan. Het gebruik van fosforbommen is verboden.

Rusland heeft intussen de beschuldigingen van de Oekraïense president Volodomir Zelenski over het gebruik van fosforbommen, waarbij zowel volwassenen als kinderen omkwamen, verworpen. “Rusland heeft nooit internationale verdragen geschonden”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov vrijdag.

LEES OOK. LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alles over de invasie van de Russische troepen

Ook aan Oekraïense zijde zou clustermunitie gebruikt zijn en waren er berichten over willekeurige beschietingen van separatistische gebieden. In twee gevallen zouden mensen zijn gedood omdat zij een pro-Russisch standpunt zouden hebben ingenomen. Deze rapporten worden nog onderzocht.

Minstens 1.035 burgerdoden

Volgens Bogner wijst de omvang van de burgerslachtoffers en de vernieling van burgerdoelen er sterk op dat verschillende beginselen zijn geschonden: Het gaat onder meer om het verbod op willekeurige aanvallen, het beginsel dat onderscheid moet worden gemaakt tussen militaire en burgerdoelwitten, en de eis dat waar mogelijk voorzieningen worden getroffen ter bescherming van de burgerbevolking en dat de maatregelen evenredig moeten zijn.

Bogner’s staf documenteerde de dood van minstens 1.035 burgers. Maar de werkelijke aantallen liggen vrijwel zeker veel hoger, zei Bogner. Haar bureau telt alleen geverifieerde slachtoffers, en het proces duurt vaak dagen, zo zei ze. Informatie uit de steden en dorpen die voortdurend worden beschoten, is schaars.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten