Drie jaar cel geëist tegen Jan Fabre: “Hij toont geen schuldinzicht. Hij blijft ontkennen en minimaliseren”

 ©  Oscar Gonzalez/WENN.com

Op het proces tegen Jan Fabre heeft het openbaar ministerie drie jaar effectieve celstraf geëist. “Hij blijft alles ontkennen en minimaliseren”, klonk het.

tgBron: Belga

“De verklaringen zijn overtuigend”, zegt het openbaar ministerie. ‘Het is duidelijk. Er was een angstcultuur en bedreigende omgeving. De welzijnswet is zeker van toepassing wat betreft de fotoshoots. Het was bovendien niet duidelijk of die in een werkcontext doorgingen.

“Alles bevestigt dat zo’n cultuur aanwezig was in gezelschap. Er zijn ook veel meer slachtoffers. Elke werknemer die er ooit was, heeft in die context moeten werken. Zij zijn allemaal mee slachtoffers.’”Tenlastenleggingen over pesterijen en ongewenst seksueel gedrag zijn daarom duidelijk bewezen volgens het openbaar ministerie.

“Wat betreft aanranding van de eerbaarheid was er opnieuw een geloofwaardige verklaring. Een typerend verhaal voor het dossier.”

“Fabre toont geen schuldinzicht. Hij blijft ontkennen en minimaliseren. Uit recentere rapporten blijkt dat hij zich nog steeds zo gedraagt. Hij ondervraagt nieuwe werknemers over wat ze zeggen. Hij blijft misbruik maken van machtspositie. Decennialang.”

“Het gaat om ernstige feiten van grensoverschrijdend gedrag. Erger kan ik niet voorstellen. Er is een enorme emotionele impact.”

De arbeidsauditeur haalde tijdens de zitting snoeihard uit naar Fabre. “Ik kan me geen erger dossier voorstellen dan dit op het vlak van grensoverschrijdend gedrag op het werk”, zei ze. “De loopbanen van jonge vrouwen zijn gekraakt, zij betalen al jaren de prijs voor het gedrag van de beklaagde.”

De verdediging, die volgende week aan het woord komt, wil de documenten van de preventieadviseur nog geweerd zien uit het dossier vanwege vermeend beroepsgeheim.

Maximumstraf

“Het gaat om geanonimiseerde inventarisatierapporten van losse gesprekken, niet van formele verhoren of verklaringen”, stelt de auditeur echter. “De informatie is overgemaakt aan de werkgever en de dienst toezicht op het welzijn op het werk had het recht om die info op te vragen en over te maken aan het openbaar ministerie.” In de rapporten zouden getuigenissen van 35 personen zijn opgenomen, met soortgelijke verhalen als die van de burgerlijke partijen. “Voor deze zaak heb ik enkel de slachtoffers opgeroepen die naar buiten getreden zijn (in de open brief, red.)”, zegt de auditeur nog. “Ik respecteer de keuze van de anderen die dat niet deden.”

In de marge had de auditeur het ook nog over het onbetaald moeten meedoen aan wekenlange audities of stages, en aanwijzingen van zwartwerk bij Troubleyn.

Kunstenaar en theaterleider Jan Fabre riskeert drie jaar effectieve gevangenisstraf. Dat is de vordering van het openbaar ministerie. Het gaat om de maximumstraf voor de feiten van pesterijen, geweld en seksueel ongewenst gedrag op de werkvloer waarvan hij wordt beschuldigd, maar minder dan de vijf jaar celstraf die hij maximaal zou kunnen krijgen voor de andere tenlastelegging, aanranding van de eerbaarheid.

LEES OOK. Vrouwen getuigen op proces tegen Jan Fabre: “Hij likte me, wreef over mijn billen en gaf een tongzoen. Ik voelde me aangerand“

Aangeboden door onze partners