Tweede een-tweetje niet gelukt: Jumbo-Visma strandt op tweede plaats, maar Wout van Aert niet ontevreden met gereden wedstrijd

Van Aert en Laporte trekken door op de Kemmel. 

Van Aert en Laporte trekken door op de Kemmel. ©  BELGA

Geen bloemen voor Jumbo-Visma. Ondanks meerdere pogingen raakte kopman Wout van Aert niet uit de greep van het peloton en schaduwkopman Christophe Laporte werd in de spurt om de eerste plaats gevloerd door de verrassende Biniam Girmay. Eindconclusie: goed gereden, niet gewonnen.

Guy Van Den Langenbergh

The winner takes it all. Dus werd er in het kamp van Jumbo-Visma wel wat gevloekt toen bleek dat niet Christophe Laporte, maar wel Biniam Girmay in de Wevelgemse Vanackerestraat als eerste zijn voorwiel over de finish had gegooid. “Het is inderdaad best zuur dat Christophe niet heeft kunnen winnen”, zei Van Aert na afloop. “We reden de wedstrijd die we wilden rijden. Misschien had ik niet de benen van afgelopen vrijdag, maar toch kozen we voor een agressieve aanpak. We gingen voor winst en Laporte of Benoot in een klein groepje voor de zege laten spurten was ook een onderdeel van het wedstrijdplan.”

Van Aert zelf liet zich evenmin onbetuigd. Na de tweede beklimming van de Kemmel raakten de Jumbo’s met zijn drieën voorop. “De Kemmel is een zware helling, maar eigenlijk te kort om voor grote verschillen te zorgen. De verstandhouding was eigenlijk best goed, maar te veel teams gingen voor een spurt en ook zij organiseerden zich uitstekend. Hetzelfde verhaal na de derde beklimming van de Kemmel. Ik rijd eerst alleen, even later opnieuw met een klein groepje, maar ook achter ons zaten ze niet stil. Waarom aanvallen? Wij hadden alle belang bij een zware wedstrijd. Ik heb een goede sprint, maar er zaten toch enkele echt heel snelle jongens in het peloton. Het was zaak om hen af te matten.”

 

 ©  BELGA

De winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad en E3 Saxo Bank Harelbeke staat volgende zondag uiteraard als topfavoriet aan de start van de Ronde van Vlaanderen. “Maar nu ben ik toch vooral moe”, zei de Kempenaar. “Rusten is het ordewoord de komende dagen.”

Ontgoochelde Laporte

Ook zonder Van Aert in de spits van de wedstrijd had Jumbo-Visma alsnog Gent-Wevelgem kunnen winnen. Cristophe Laporte onderstreepte zijn uitstekende conditie met een tweede plaats, hetzelfde resultaat als afgelopen vrijdag in Harelbeke. “De ene tweede plaats is de andere niet”, concludeerde de Fransman. “Vrijdag ben ik tweede, maar wint Wout. Nu ben ik weer tweede, maar niet achter een ploegmaat.”

 

 ©  BELGA

En dat had anders kunnen aflopen, dacht Laporte. “Ik weet niet of ik echte fouten heb gemaakt. Een spurt met vier is nooit makkelijk. In de slotkilometer wilde niemand de koppositie overnemen en moest ik de spurt inzetten vanuit de ondankbare koppositie, wat uiteraard niet ideaal was. Heb ik te lang gewacht? Ik vond van niet. De wind stond in het nadeel, ik had niet verwacht dat Girmay zijn spurt zo vroeg zou inzetten. En toch deed hij het. Hij sloeg meteen een kloofje, dat ik niet meer gedicht kreeg. Ik dacht dat het me nog zou lukken, maar hij leverde echt wel een sterke spurt af. Ja, ik ben ontgoocheld. Ik besef dat we niet elke dag kunnen winnen, maar ik krijg ook niet elke dag een kans om een wedstrijd als Gent-Wevelgem te winnen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten