Ja, jongens! Florian Vermeersch breekt fietsrecord van Wout van Aert in De container cup

Het derde seizoen van het Play4-programma De container cup is maandagavond met een knaller begonnen. Florian Vermeersch brak er het onbreekbaar geachte fietsrecord van Wout van Aert uit het eerste seizoen en beslechtte zo ook op het nippertje het prestigeduel met Mauri Vansenenant in zijn voordeel.

Maarten Delvaux

De container cup, deel drie. Dat zijn 15 duels tussen 30 topsporters en 4 duels tussen 8 BV’s. Florian Vermeersch en Mauri Vansevenant mochten maandagavond de debatten openen. Vermeersch versus Vansevenant, dat is Lotto Soudal tegen Quick-Step Alpha Vinyl. Maar ook een hardrijder op de kasseien versus een frêle klimmer.

Lange tijd zag het er naar uit dat Vansevenant het laken naar zich toe zou trekken. De eerste luitenant van Remco Evenepoel presteerde prima in de eerste drie onderdelen: lopen (1.500m in 4:41.74), monkeybars (75) en golfen (102 meter). Vermeersch zag het met het lede ogen aan vanuit de kleedkamer van de Rode Duivels. Dit seizoen mogen de deelnemers voor het eerst vanop een tv-scherm kijken naar de prestatie van hun concurrent. “Ja, jongens”, zuchtte Vermeersch om de haverklap toen hij zijn één jaar jongere concurrent bezig zag. Het zou de catchphrase van de aflevering worden.

Vansevenant zou uiteindelijk ook in het schieten (3 op 5) beter doen dan Vermeersch, maar door zijn magere klimmerslijf te kort komen in het roeien, het benchpress,... en ook in het fietsen. Fietsen op een hometrainer draait puur om wattages trappen, ongeacht het gewicht. En dan is een pluimgewicht als Vansevenant duidelijk in het nadeel. De West-Vlaamse klimmer legde de 3.000 meter af in 4 minuten en 28 seconden, pas de zeventiende chrono in de container over alle seizoenen heen.

Het fietsen werd het moment de gloire van Florian Vermeersch. De nummer twee van Parijs-Roubaix en bronzen medaille van het WK tijdrijden voor beloften kon op de hometrainer alle power uit zijn 85 kilogram zware lijf kwijt. “Ik wou altijd rond de 500 Watt zitten, maar dat is op een koersfiets makkelijker dan op een spinning fiets”, vertelde Vermeersch achteraf. “Ik heb mezelf enorm naar de kloten gereden.” Maar die inspanning leverde ook op. Vermeersch finishte in 03:44.89. Daarmee doet hij een halve seconde beter dan het fietsrecord van Wout van Aert (03:45.41). Een klein psychologisch tikje vlak voor de Ronde van Vlaanderen.

Dankzij dat fietsrecord dook Vermeersch (9min46.50) op het nippertje nog onder de tijd van Mauri Vansevenant (9min46.90). Erg close, maar een zege voor Lotto Soudal. Met die eindchrono’s zouden Vermeersch en Vansevenant in het tweede seizoen respectievelijk twaalfde en dertiende zijn geëindigd. Voorlopig staan ze op de eerste en tweede plaats van seizoen drie.

Klassement mannen

1 Florian Vermeersch (wielrenner) 9:46.50

2 Mauri Vansevenant (wielrenner) 9:46.90

Volgende kandidaten

Imke Vervaet

Camille Laus

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten