VOORBESCHOUWING DWARS DOOR VLAANDEREN 2022. Schitteren Pogacar en Van der Poel op het vernieuwde parcours?

Renners verschijnen met verschillende motieven aan de start van de 76ste Dwars door Vlaanderen: een belangrijke waardemeter voor de ene, een bewust doel voor de andere. Amper vier dagen voor de Ronde van Vlaanderen krijgen de renners een vernieuwd parcours voorgeschoteld en daar willen heel wat toppers met kennismaken. Ook Mathieu Van der Poel en Tadej Pogacar zijn van de partij. Welke kasseibonk mag woensdag 30 maart triomferen in Waregem?

Start: Officieus om 12u25 in Roeselare. Finish: omstreeks 16u35 in Waregem. Afstand: 183.7 kilometer.

Het parcours: Meer kasseistroken en drie nieuwe hellingen

Zoals dat al jaren de traditie is, krijgt Roeselare ook dit jaar de eer de start van Dwars door Vlaanderen te organiseren. Maar vanaf dan heeft het parcours een grondige opfrisbeurt ondergaan. De Côte de Trieu (de Knokteberg) blijft ook dit jaar een van de scherprechters met een dubbele passage, maar voorts stapt Flanders Classics af van een hele rits bekende hellingen die je in nagenoeg alle kasseikoersen dit voorjaar aantreft. In de plaats komen onder meer drie (relatief) onbekende hellingen in wielerland: de Zeelstraat in Zulzeke, de Stooktestraat in Berchem en de Ladeuze in Etikhove. Daarnaast zijn er ook extra kasseistroken toegevoegd om de wedstrijd nog wat lastiger te maken. Zo hoopt de organisatie meer toppers te overtuigen om vier dagen voor de Ronde van Vlaanderen nog te strijden voor een mooie WorldTourzege en tegelijk de wedstrijd een extra dimensie mee te geven. De koers eindigt wel nog steeds op de Verbindingsweg in Waregem.

LEES OOK. PARCOURS DWARS DOOR VLAANDEREN 2022. Nieuwe hellingen en meer kasseien

De favorieten: Van der Poel versus Pogacar

De deelnemerslijst van Dwars door Vlaanderen oogt dit jaar bijzonder mooi, misschien wel de meest kwalitatieve startlijst in jaren. Enkele toppers zakken voor het eerst naar Vlaanderen af als voorbereiding op Vlaanderens Mooiste enkele dagen later, maar ook zij zullen toch proberen de koers naar hun hand te zetten. Wout van Aert neemt rust met ook op de Ronde, maar zijn crossrivaal Mathieu van der Poel is er wel bij. De Nederlander schitterde de voorbije week in de Coppi e Bartali en droomt na zijn blessureleed nog steeds van een zege in de Ronde van Vlaanderen. Woensdag zal hij dit jaar voor het eerst te zien zijn op Vlaamse wegen in een koers die hij al eerder won in 2019. Maar de status van topfavoriet moet hij wel delen met Tourwinnaar en alleskunner Tadej Pogacar. De Sloveen reed alles op een hoopje in de Strade Bianche en Tirreno-Adriatico, maar in Milaan-Sanremo kon hij de tegenstand dan weer niet van zich afschudden. Benieuwd hoe de renner van UAE Team Emirates woensdag over de Vlaamse kasseien weet te dokkeren.

Van der Poel (l) en Pogacar (r) kwamen elkaar al tegen in de finale van Milaan-Sanremo ©  LAPRESSE

INEOS Grenadiers brengt een sterk blok aan de start met titelverdediger Dylan van Baarle, olympisch kampioen mountainbike Thomas Pidcock en sprinter Elia Viviani. Verder is het ook uitkijken naar wat wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna kan op Vlaamse kasseiwegen. Ook het nummer twee in de E3 en in Gent-Wevelgem Christophe Laporte, Victor Campenaerts, Anthony Turgis, Stefan Küng, Tiesj Benoot en Søren Kragh Andersen zijn in blakende vorm en krijgen zeker enkele sterren achter hun naam. Wordt het ondanks het lastige parcours toch een sprint, dan is het uitkijken naar de kunsten van Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen, Arnaud De Lie, Mads Pedersen, Dylan Groenewegen, Bryan Coquard en Sam Bennett.

LEES OOK.DEELNEMERSLIJST DWARS DOOR VLAANDEREN 2022. Geen Van Aert, wél de terugkeer van Van der Poel naar Vlaanderen

Het sleutelmoment van de koers: de Côte de Trieu

De Côte de Trieu, of in het Nederlands de Knokteberg, is het symbool van Dwars door Vlaanderen. De klim moet twee keer aangedaan worden. Een eerste keer vroeg in de wedstrijd op 104 kilometer van de streep, maar de tweede keer in volle finale op 52 kilometer van de finish in Waregem. Met een lengte van 1.300 meter is de Knokteberg zeker niet de langste beklimming van de dag, maar met een gemiddelde van 7% en een maximale stijgingsgraad van 11.7% is het een stevige dobber. Dat vlak na de top bijna meteen de Hotond volgt (4.500 meter lengte aan een gemiddelde van 3.2%), maakt het des te lastiger.

Zo was het vorig jaar: Dylan van Baarle verbaast met monstersolo

In de 75ste jubileumeditie van Dwars door Vlaanderen leverde spektakel op. Na de eerste twee klimmetjes, de Kluisberg en de Nieuwe Kwaremont, ging de Brit Ethan Hayter ervandoor. Florian Vermeersch en Jelle Wallays reden ernaartoe. Vermeersch moest snel afhaken en ook de andere twee kregen niet veel ademruimte van het peloton. Op de Taaienberg worden altijd de debatten geopend, dit keer door Stefan Küng en Greg Van Avermaet. Er ontstond een groep van zo’n dertigtal renners. Even later, op Berg ten Houte, trok Dylan van Baarle in zijn eentje in de aanval met nog ruim 50 kilometer voor de boeg. Een kansloze onderneming leek het, maar Van Baarle verbaasde vriend en vijand en hield knap stand. Gedurende zijn hele solo schommelde de voorsprong van de Nederlander rond de halve minuut en ook aan de meet hield hij dat verschil staande. Achter hem werd met een heel grote groep gesprint voor de overige podiumplaatsen. De Fransman Christophe Laporte sprintte naar de tweede plaats, Belg Tim Merlier mocht als laatste mee het podium op in Waregem.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De uitslag in 2021:

1. Dylan van Baarle (NED) in 3u58’59”

2. Christophe Laporte (FRA) +26”

3. Tim Merlier “

4. Yves Lampaert “

5. Tosh Van der Sande “

6. Alexander Kristoff (NOR) “

7. Greg Van Avermaet “

8. Anthony Turgis (FRA) “

9. Florian Sénéchal (FRA) “

10. Jasper Stuyven

Aan de meet hield Van Baarle een kleine halve minuut over op een sprintend peloton. ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten