Griekenland betaalt tegen eind april schuld aan het IMF terug

 ©  REUTERS

Tegen eind april gaat Griekenland het laatste deel van zijn schuld aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aflossen, nadat de bevoegde instanties van de eurozone hiertoe groen licht hadden gegeven. Dat is maandag vernomen bij een Griekse bron dicht bij het dossier. Met die terugbetaling hoopt het land zijn imago op de schuldenmarkt te verbeteren.

Bron: BELGA

Het land had nog een openstaand krediet van ruim 1,8 miljard euro bij het IMF. Nu het Europees Stabiliteitsmechanisme en de Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit groen licht gegeven hebben, kan dat bedrag terugbetaald worden.

Na de zware financiële crisis die van 2009 tot 2018 duurde, heeft het Zuid-Europese land nog altijd de hoogste overheidsschuld van de eurolanden. Volgens de prognoses van de regering zal die dit jaar landen op 190 procent van het bnp, tegen 197 procent in 2021 en 206 procent in 2020.

De ratingbureaus hadden de vooruitzichten voor Griekenland begin dit jaar, en dus voor de oorlog in Oekraïne, al bijgesteld van stabiel naar positief.

Het IMF heeft Griekenland sinds 2010 met meer dan 32 miljard euro financieel ondersteund. Sinds augustus 2018 staat het land weer op eigen benen en kan het ook zelf weer geld lenen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten