Brussels gerecht laat een op de vijf fraudedossiers ongemoeid: “Noodgedwongen”

Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

Omdat ze te weinig gespecialiseerde speurders heeft, heeft de federale gerechtelijke politie van Brussel de afgelopen zes maanden al 53 dossiers van fraude en andere vormen van economische en financiële criminaliteit niet meer onderzocht. Dat bevestigt de procureur-generaal van Brussel, Johan Delmulle, aan De Tijd.

jvhBron: BELGA

Delmulle waarschuwde bij de start van het gerechtelijk jaar al dat het Brusselse gerecht gedwongen was scherpere keuzes te maken in de strijd tegen financiële, fiscale, economische en sociale misdrijven in de hoofdstad. Nu blijkt dat het Brusselse gerecht “noodgedwongen” een op de vijf fraudezaken die vroeger wel nog zou worden onderzocht, door het nijpende tekort aan gespecialiseerde politiespeurders in de hoofdstad, op het schap laat liggen.

Sinds 12 oktober trieert een commissie elke maand alle zaken van economisch-financiële criminaliteit die het parket of een onderzoeksrechter wil laten onderzoeken door de federale gerechtelijke politie van Brussel. Alle zaken krijgen nu eerst een score van 1 (prioriteit), 2 (routine) of 3 (voor de zaken die niet langer worden onderzocht).

De voorbije zes maanden zijn al 290 lopende en nieuwe zaken getrieerd van het Brussels parket, het Brussels arbeidsauditoraat en het federaal parket. Bij de recentste triagerondes in februari en maart kreeg al minstens de helft van de nieuwe zaken een score 3. De Brusselse FGP voert ook niet meer elk Europees onderzoeksbevel of internationaal rechtshulpverzoek in economisch-financiële zaken automatisch uit.

“Prioriteiten stellen is niet nieuw, maar dat neemt niet weg dat het moet kunnen worden vermeden, zeker bij dit soort misdrijven”, zegt Delmulle. “Waar ik overigens zeer bezorgd over ben, is dat op termijn ook de onderzoeken in de zaken die nu nog een ‘score 2’ krijgen niet meer of niet meer binnen een redelijke termijn kunnen worden gevoerd. Als voor de onderbezetting van de federale gerechtelijke politie van Brussel niet snel een duurzame oplossing wordt gevonden,vrees ik dat dat scenario niet veraf meer is.”

Op het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne is dinsdag te horen dat Justitie al enkele maanden een concreet engagement vraagt aan de commissaris-generaal van de federale politie voor de aanwerving van 195 extra gespecialiseerde speurders, bovenop de inspanningen die al werden gedaan voor de federale gerechtelijke politie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten