Gouverneur van Florida ondertekent controversiële ‘Don’t Say Gay’-wet

Ron DeSantis ©  AP

Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, heeft maandag zijn handtekening gezet onder een controversiële wet waardoor er niet meer over seksuele geaardheid en genderidentiteit mag gesproken worden in de klas. Er is vanuit verschillende hoeken kritiek op de ‘Don’t Say Gay’-wet. Disney liet al weten er alles aan zullen te doen om de wet weer te laten intrekken.

jvhBron: BELGA

De wet, die geldt voor kinderen tot de third grade (8-9 jaar), gaat in juli van kracht. Ze werd in januari door de Republikeinen voorgesteld in de Senaat, wat meteen leidde tot een storm van kritiek. “LGBTQ-jongeren in Florida verdienen beter. Ze verdienen het om hun geschiedenis, hun families en zichzelf vertegenwoordigd te zien in de klas”, reageerde de CEO van het Trevor Project, een ngo die werkt rond suïcidepreventie bij LGBTQ-jongeren.

Volgens de Republikeinen is de wet nodig omdat ze ouders een beter beeld geeft van wat leerlingen op school leren. Discussies over thema’s als genderidentiteit en seksuele geaardheid horen volgens de Republikeinen dan thuis in familiale kring.

Kritiek

Duizenden studenten zijn al op straat gekomen tegen de wet. Eerder deze maand verlieten nog 500 leerlingen uit Orange County hun klassen uit protest.

Mediagigant Disney zei maandag bovendien dat de wet nooit had mogen goedgekeurd worden. “Ons doel is om de wet te laten intrekken door de wetgever of ze door rechtbanken te laten vernietigen en we blijven nationale en lokale organisaties steunen die daaraan werken”, aldus het bedrijf, dat eerder nog kritiek kreeg dat het zijn grote invloed in de staat – Disney stelt 75.000 mensen tewerk in Florida – niet gebruikte om tegen de we te strijden. Eerder deze maand schortte Disney zijn politieke donaties op in de staat, terwijl de werknemers van Disney World het werk neerlegden vanwege het gebrek aan actie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten