Voor het eerst in lange komt Queen nog eens buiten, ook prins Andrew is aanwezig bij herdenkingsdienst voor prins Philip

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  REUTERS

Koningin Elizabeth zal dinsdag de herdenkingsdienst voor haar overleden man, prins Philip,

in Westminster Abbey bijwonen. Dat meldt Buckingham Palace. Eerder had het paleis gemeld dat ook prins Andrew de dienst zal bijwonen. De 62-jarige in opspraak geraakte Andrew stond op de lijst van genodigden, maar zijn aanwezigheid werd pas last minute bevestigd.

jvhBron: BELGA

De 95-jarige koningin kampte de laatste tijd met enkele onbekende gezondheidsklachten, waardoor ze meerdere activiteiten moest afzeggen. Ook is ze slecht ter been en loopt ze met een wandelstok. Volgens Buckingham Palace was de koningin betrokken bij de invulling van de dag. Zo komen er onder meer elementen van de trouwdag van Elizabeth en Philip terug, zoals bloemen en muziekstukken.

Virginia Giuffre

Het is de eerste keer sinds de begrafenis van zijn vader dat Andrew weer in het openbaar verschijnt. De broer van prins Charles raakte in opspraak toen de Amerikaanse Virginia Giuffre beweerde dat de hertog van York haar jaren geleden meerdere keren heeft misbruikt toen ze nog minderjarig was. De zaak kwam begin maart ten einde toen Andrew een schikkingsbedrag betaalde.

Prins Harry, de kleinzoon van Philip, en zijn vrouw Meghan zijn niet aanwezig bij de dienst. Harry voelt zich niet veilig in het Verenigd Koninkrijk en blijft daarom thuis in Californië, waar hij en Meghan wonen met hun kinderen Archie (2) en Lilibet (9 maanden).

Uitvaart

Prins Philip, de man van koningin Elizabeth, overleed op 99-jarige leeftijd in zijn slaap op 9 april vorig jaar. Vanwege een opstoot in de coronacijfers destijds kon de uitvaart niet bijgewoond worden door buitenlandse gasten. Het beeld van Elizabeth die tijdens de uitvaart alleen zat, ging de hele wereld rond.

LEES OOK. Prins Andrew treft miljoenenschikking in zaak rond seksueel misbruik, maar waar komt dat geld vandaan?

De dienst van dinsdag zal wel bijgewoond worden door een aantal buitenlandse staatshoofden. Onder meer koning Filip en koningin Mathilde worden verwacht, net zoals uit Nederland Willem-Alexander en Maxima, uit Noorwegen Harald en Sonja, Carl Gustaf en Silvia uit Zweden en Margrethe uit Denemarken.

Harry en Meghan

Prins Harry, de kleinzoon van Philip, en zijn vrouw Meghan zijn niet aanwezig bij de dienst. Harry voelt zich niet veilig in het Verenigd Koninkrijk en blijft daarom thuis in Californië, waar hij en Meghan wonen met hun kinderen Archie (2) en Lilibet (9 maanden).

Prins Philip, de man van koningin Elizabeth, overleed op 99-jarige leeftijd in zijn slaap op 9 april vorig jaar.

LEES OOK. De ene blunder na de andere: bezoek van prins William en Kate aan Caraïben wordt pr-nachtmerrie

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten