Twee jagers in wolvengebied krijgen boetes van 8.000 en 10.000 euro

 

Twee Nederlanders zijn dinsdag door de Hasseltse correctionele rechtbank voor het jagen in wolvengebied veroordeeld tot geldboetes van 8.000 en 10.000 euro. Op 6 september 2019 verplaatsten ze zich bij zonsondergang in een terreinwagen binnen het militair domein Kamp van Beverlo in Hechtel-Eksel. Ze hadden jachtgeweren bij, droegen jagerskledij en beschikten over een warmtekijker.

Bron: BELGA

Een 57-jarige man uit Rosmalen kreeg de zwaarste geldboete opgelegd. De boete van 8.000 euro was voor een 67-jarige man uit het Nederlandse Loosbroek, die in de rechtbank verstek liet gaan. 

Op 6 september 2019 zag het duo een drone in de lucht hangen boven militair schietterrein, dat is een voor het publiek niet-toegankelijk gebied in Hechtel-Eksel. Ze gingen kijken en stootten daar op militairen en mensen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). De medewerkers van ANB waren met de drone waren op zoek naar wolvin Naya, die vermist bleek. De 57-jarige Nederlander was ook op 9 augustus 2019 met een geladen vuurwapen in het gebied betrapt.

Er bestonden beelden en screenshots van een wildcamera, die de verdediging van de vijftiger wilde weren, maar daar ging de strafrechter niet op in. De zestiger was jachtrechthouder van een deel van het militaire domein, maar na onderzoek bleek dat hij zich op 6 september 2019 wel degelijk in de verboden zone bevond.

De 57-jarige Nederlander had toestemming van de jachtrechthouder gekregen om er te jagen. Er was een opschorting gevraagd door de jongste beklaagde, maar de rechter vond de feiten te ernstig. Ze moeten in totaal 660 euro gerechtskosten betalen. Aan de burgerlijke partij Vogelbescherming Vlaanderen zijn ze een schadevergoeding van 560 euro verschuldigd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten