Extra maatregelen moeten bezoekers Sportpaleis op tram, bus en fiets krijgen

© ATV

Antwerpen -

50% van de bezoekers aan het Sportpaleis en de Lotto Arena komt al op een andere manier dan met de wagen naar de evenementen. Met een nieuw vervoersplan wordt de ambitie opgetrokken naar 60%. Daarbij wordt vooral ingezet op het verhogen van de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de fiets.

Sacha Van Wiele

Stad Antwerpen keurde het aangepaste evenementenvervoersplan voor het Sportpaleis en de Lotto Arena goed. Al sinds 2005 wordt er gewerkt aan het terugdringen van de mobiliteitshinder in de buurt tijdens evenementen.

“Als onze bezoekers op een vlotte manier de evenementen kunnen bereiken, betekent het ook dat de buurt weinig of geen overlast heeft”, zegt Jan Van Esbroeck, managing director van het Sportpaleis. “We zijn best trots op de resultaten. Dit motiveert ons om nieuwe doelstellingen te stellen. Zo zien we bijvoorbeeld het aantal bezoekers dat met de fiets toekomt exponentieel stijgen.”

Park-and-rides

Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) verwacht zeker al een stevige groei van bezoekers die met de tram gaan komen. Hij kijkt daarvoor naar de recent geopende Park-and-rides op Linkeroever, de Luchtbal en in Merksem.

Schepen Koen Kennis. © Patrick De Roo

“Vanuit elk van deze park-and-rides is het Sportpaleis eenvoudig met de tram en of bus bereikbaar”, zegt Kennis. “We moedigden het fietsen aan door het verbeteren van de Noordersingel. Op lange termijn is er de afbraak van het Ringviaduct en de overkapping van de snelweg, zodat de hele site nog beter bereikbaar wordt voor zachte weggebruikers.”

De bestaande inspanningen worden aangevuld met nieuwe maatregelen. Het gaat om de heraanleg van de Theunisbrug met voetgangersverbindingen en bewegwijzering. Deze werken zijn bijna klaar. Als het nodig is, wordt het aantal fietsenstallingen uitgebreid. Voor elektrische fietsen komt er een beveiligde stalling. De communicatie zal nog meer inspelen op de specifieke noden van de bezoekers aan het Sportpaleis en de Lotto Arena.

Het Antwerpse provinciebestuur, dat eigenaar is van het Sportpaleis, bekijkt ingrepen in de buurt. “Om ervoor te zorgen dat de bedrijven in de buurt ook tijdens evenementen zo weinig mogelijk hinder ondervinden, zal het kruispunt aan de voet van de Theunisbrug worden verbeterd”, zegt Antwerps gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). “We onderzoeken een bijkomende ontsluiting via de zuidelijke kadeweg aan het Albertkanaal.”

Kritiek

De Antwerpse oppositiepartij Groen is niet onder de indruk van het vervoersplan en omschrijft het zelfs als “een slag in het gezicht van 10.000 buurtbewoners die de impact van het Sportpaleis in hun buurt dagelijks voelen”.

“Alle voordelen voor het Sportpaleis, geen enkele verbetering voor de buurt”, zegt gemeenteraadslid Ilse van Dienderen (Groen). “Zonder overleg met de buurt duwen stad, provincie en het Sportpaleis hun wil door. Wat nu gecommuniceerd wordt als de hemel op aarde, is eigenlijk de hel voor de buurt.”

Van Dienderen wijst op het ondermaats openbaar vervoer in de buurt en de hoge parkeerdruk. “In de woonstraten parkeren is goedkoper dan op de parkings van het Sportpaleis”, zegt van Dienderen. “Ondanks onze herhaaldelijke vragen bevat dit plan geen aanpassing van de parkeertarieven.”

Met de komst van de Sinksenfoor naar Spoor Oost vrezen de buurtbewoners volgens Groen helemaal overspoeld te worden door auto‘s die op zoek zijn naar parkeerplaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten