PARCOURS SCHELDEPRIJS 2022. Van Zeeuwse polders zonder hindernissen naar iconische Churchilllaan

De sprinters en sprintfans in het peloton tellen de dagen af tot woensdag 6 april, want dan is het opnieuw tijd voor het officieuze WK voor sprinters: de Scheldeprijs 2022!

Michiel Verheirstraeten

110e Scheldeprijs

Start: woensdag 6 april, om 12u45 aan het Diamond Center in het Nederlandse Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen

Aankomst: omstreeks 17u05 op de Churchilllaan in het centrum van Schoten

Afstand: 198,7 km.

Live te volgen: van start tot finish op www.sportwereld.be, vanaf 14u45 op één

De Scheldeprijs is de atypische uitloper van de Vlaamse Wielerweek, amper drie dagen na de Ronde van Vlaanderen. Atypisch, want zoek deze keer niet naar iconische hellingen. Ook atypisch omdat deze keer de rasspurters als dé grote favorieten aan de start verschijnen. Met dank aan het atypische parcours.

Biljartvlak, met cruciaal begin

Het peloton vertrekt al enkele jaren net over de grens, in het Nederlandse Terneuzen. Alleen in 2020 was dat niet mogelijk door corona en werd het een criterium rond de kerktoren. Maar nu mag en kan het dus weer.

Meteen na de start duiken de renners onder de Schelde en krijgen ze ongeveer vijftig kilometer doorheen Zeeuwse polders af te werken, waar de wind cruciaal kan zijn. Zeker als er bij het uitdraaien van de Scheldetunnel in Borsele een aantal jongens zin hebben om de boel op kant te zetten.

Wat daarna volgt is een vliegensvlugge rit richting Schoten. Zoek onderweg dus niet naar hellingen, zelfs de kasseien van de Broekstraat in Wijnegem zijn die naam amper waard. Ofwel krijgen we dus een dolle rit richting Schoten als er breuken ontstaan in de Zeeuwe polders, ofwel houden de spurtersploegen alles bij elkaar en mennen de rest via gestrekte draf richting Schoten.

Sprinten op iconische Churchilllaan

In Schoten wachten nog drie lokale rondjes van 17,2 kilometer. In de Broekstraat krijgen de renners opnieuw de kasseistrook van 1.700 meter onder de wielen. In Koningshof rijden ze dit keer wel via de Alice Nahonlei de Botermelkbaan op omdat het kruispunt Wezelsebaan/Botermelkbaan ongeschikt is om een peloton door te jagen.

Voor ze aan de eindspurt beginnen, moeten de renners eerst nog even een knik maken via de heraangelegde Borkelstraat. Het laatste stuk rechtdoor wordt zo licht ingekort tot 800 meter, met zoals altijd een licht naar links afbuigende laatste meters richting de streep.

Belangrijkste passages:

om 12u45 start in Terneuzen

omstreeks 16u eerste doortocht in Schoten

omstreeks 16u25 tweede doortocht in Schoten

omstreeks 16u45 derde doortocht in Schoten

omstreeks 17u05 aankomst in Schoten

 ©  BELGA

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt