19-jarige Julie De Wilde wordt verrassend tweede in Dwars door Vlaanderen, Chiara Consonni maakt einde aan Nederlandse hegemonie

 ©  BELGA

Chiara Consonni (22) heeft Dwars door Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De Italiaanse was in een massasprint te snel voor de 19-jarige Julie De Wilde, die verraste met een tweede plaats. Consonni maakt daarmee een einde aan de oranje hegemonie in deze koers, want het is pas de tweede keer in tien edities dat er geen Nederlandse wint.

Sam Varewyck

Geen SD Worx en dus ook geen Belgisch kampioene Lotte Kopecky aan de start in Waregem, maar dat betekende niet dat de tiende editie van Dwars door Vlaanderen voor vrouwen geen mooi deelnemersveld had. Titelverdedigster Annemiek van Vleuten tekende present, net als tweevoudig winnares Ellen van Dijk. Met Lucinda Brand, die haar eerste wegkoers van het jaar reed, was er nog meer bekend Nederlands volk van de partij. De dames werkten een parcours van 120 kilometer met tien hellingen af.

Een eerste vlucht met vijf rensters was geen lang leven beschoren en ook de duo-aanval van Victorie Guilman en Svenja Betz was snel voorbij. Op Berg ten Houte kwam er opnieuw afscheiding onder impuls van Team DSM-renster Leah Kirchman. Onder meer Lucinda Brand en onze landgenotes Shari Bossuyt en Julie De Wilde glipten mee, maar deze kopgroep van tien vrouwen werd even later alweer gegrepen op de Kanarieberg. Tussendoor kwamen de dames ook een stilstaande vrachtwagen tegen op het parcours.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De volgende poging kende wat meer succes. Brodie Chapman ging solo en kreeg zowaar een minuutje voorsprong. Op de Ladeuze werd ze vervolgens bijgehaald door Georgia Baker en Juliette Labous. Voor die laatste twee dames ging het echter te hard: Chapman zette wel door, samen met Floortje Mackaij. In het peloton werd het tempo intussen opgevoerd door Trek-Segafredo, dat met Ellen Van Dijk en Elisa Longo Borghini twee gevaarlijke dames in de gelederen had.

Ook Annemiek van Vleuten kwam zich moeien in de achtervolging, maar Chapman en Mackaij bleven een handvol seconden overhouden. Na een aanval van Elisa Longo Borghini, die door Van Vleuten weer werd bijgehaald, was het verhaal van de twee leidsters toch uit. Bij de Holstraat, de laatste helling van de dag, was de samensmelting een feit.

Een succesvolle aanval kwam er niet meer, een sprint in Waregem wel. Die werd gewonnen door de 22-jarige Italiaanse Chiara Consonni, de jongere zus van Cofidis-renner Simone Consonni. Toptalent Julie De Wilde, amper 19 jaar, verraste met een tweede plek. De Zwitserse Elise Chabbey werd derde. Geen Nederlandse op het podium dus: ook dat is een verrassing, want het is pas de tweede keer in tien edities van deze koers dat er geen Nederlandse wint. Eerder gebeurde dat al in 2017, toen de Finse Lotta Lepistö won.

Met Shari Bossuyt, ook pas 21 jaar, eindigde er nog een tweede Belgische in de top tien: zij werd achtste.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Chiara Consonni: “Hectische slotkilometers”

“Het was pas op de eindmeet dat ik zeker was dat ik zou kunnen winnen”, gaf Chiara Consonni mee. “Het was vooral Trek-Segafredo dat het ons bijzonder moeilijk maakte. Zij voerden op de laatste kasseizone het tempo moordend op. Ook in de bergzone zaten ze steeds vooraan het peloton. Ik had op een gegeven moment moeite om de groep te volgen maar slaagde daar toch in.”

“Met de eindspurt in zicht kon ik stelselmatig opschuiven. En in die slotkilometers ging het er zeer hectisch aan toe. In de laatste kilometer waren er nog tal van aanvallen. Rensters die een massasprint niet zagen zitten, zoals Ellen van Dijk en ook enkelen van Canyon/SRAM. Ik wist dat ik me voorin moest positioneren, wilde ik kans maken op de zege.”

“In de laatste rechte lijn kon ik er op het gepaste moment uitkomen en zo winnen”, vervolgde de Italiaanse. “Ik moet iedereen binnen het team Valcar-Travel & Service bedanken. Mijn teamgenotes maar ook iedereen rond de ploeg tot zelfs de sponsors toe. Zonder hen zat ik hier vandaag niet.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten