Ook Patrick Lefevere zit ziek thuis en zal er zondag niet bij zijn in de Ronde: “Hopelijk kunnen onze renners hun ding doen”

 

 ©  BELGAIMAGE

Sinds Parijs-Nice zijn talloze renners al ziek geworden, en in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen blijft het een probleem in het peloton. Donderdagmiddag raakte bekend dat Wout van Aert ziek is en daardoor onzeker is voor de wedstrijd zondag. Ook Patrick Lefevere, ploegbaas bij Quick Step-Alpha Vinyl, blijkt nu ziek te zijn.

svar, jpdv, hc, jdp

LEES OOK.Zieke (?) Wout van Aert hoogst onzeker voor Ronde van Vlaanderen

Lefevere zou sinds woensdagavond te kampen hebben met de griep en komt niet meer bij zijn renners langs. Hij is overigens niet de enige bij Quick Step-Alpha Vinyl die ziek is. Andrea Bagioli, die zondag de slotrit van de Ronde van Catalonië won, is moeten terugkeren van zijn hoogtestage in de Sierra Nevada omdat hij ziek werd. Ook Mauro Schmid, ritwinnaar in de Coppi e Bartali vorige week, is ziek.

QuickStep-Alpha Vinyl trekt niet alleen door de griep met een bang hartje naar de Ronde van Vlaanderen. De voorbije weken draaide het voor geen meter en vielen de resultaten tegen, iets wat ze bij de troepen van Patrick Lefevere niet gewoon zijn in de kasseikoersen tijdens het Vlaamse voorjaar.

“Ik moet me niet verdedigen”

“We hebben nu eenmaal veel zieken, het is wat het is en we moeten het aanvaarden”, aldus Patrick Lefevere op een online persmoment. “Er zijn geen speciale redenen, ik moet me niet verdedigen, er zijn gewoon veel renners ziek. Op een bepaald moment waren 11 renners ziek. Het gaat heel snel de ronde. Sommigen van die renners zijn intussen gerecupereerd, maar zeker nog niet op volle kracht. Nu goed, zondag volgt de Ronde, ik maak pas mijn rapport na Luik-Bastenaken-Luik en misschien is het wel een geluk voor ons dat Parijs-Roubaix een week later valt dan normaal. Hopelijk zijn we dan op volle sterkte.” Een gewond dier kan misschien wel toeslaan, werd geopperd op het persmoment. “Ik hoop het”, aldus Lefevere. “Iik herinner me 2001. Dat was niet goed in het voorjaar, we haalden geen resultaat, maar in Parijs-Roubaix werden we wel één, twee en drie (Servais Knaven, Johan Museeuw en Roman Vainsteins). Dus je weet nooit wat er kan gebeuren.”

“Koersverloop zal veranderen zonder Van Aert”

Wout van Aert is plots twijfelachtig voor de Ronde. “Als hij niet start, zal dat het koersverloop wellicht wel veranderen”, meent de teambaas. “Mathieu (van der Poel) en Wout zijn twee renners die er altijd voor gaan, ze speculeren niet, ze gaan à bloc en spelen geen spelletjes en voor mijn team heeft dat de voorbije jaren wel wat opgeleverd omdat ze in de finale soms iets te veel naar elkaar kijken.”

“Ik geloof in Kasper (Asgreen)”, zei de teambaas nog. “Hij is in orde en onze tweede man is Florian Sénéchal en ook in goede doen. We zijn niet zo sterk in de breedte als andere jaren, maar we gaan koersen met de jongens die voorhanden zijn. Ik was gisteren in Dwars door Vlaanderen. We waren niet zo slecht, op een bepaald moment zaten we vooraan, maar om een of andere reden vielen we weg en is er geen resultaat. Een paar jongens ontbreken nog en diegene die er bij zijn ontbreekt het nog aan competitieritme, maar ik merk wel progressie. We gaan niet met zeven jongens in de finale eindigen, maar met twee of drie moet wel mogelijk zijn.”

“Nooit focussen op het wiel van een andere”

Het team koerst normaal altijd agressief, neemt de wedstrijd in handen. Moeten ze het dan nu anders aanpakken, focussen op andere rivalen? “We gaan nooit focussen op het wiel van een andere coureur”, repliceerde Lefevere. “Het is duidelijk dat we niet zo sterk zijn als andere jaren, maar dat vraagt nu gewoon een andere manier van koersen. We moeten het slimmer aanpakken. Normaal dragen we de koers, nu zal dat niet het geval zijn. Hoe dan ook, wij panikeren niet. Paniek is altijd een slechte raadgever en ik wil niet dat de jongens gestresseerd koersen. We moeten gewoon leren uit deze moeilijke periode en het koers per koers bekijken. Er komt ooit wel eens beterschap.”

 

 ©  BELGA

Titelverdediger Kasper Asgreen droomt van een tweede zege: “Ik heb er de benen voor”

De voorbije weken draaide het voor geen meter en vielen de resultaten tegen, iets wat ze bij de troepen van Patrick Lefevere niet gewoon zijn in de kasseikoersen tijdens het Vlaamse voorjaar. Een van de enige zekerheden voor de ploeg dit voorjaar was Kasper Asgreen. De Deen is titelverdediger in de Ronde en start ook zondag als een van de topfavorieten. Door het ontbreken van Alaphilippe en Ballerini en de mindere vorm bij Stybar, Lampaert is de Deen de enige overgebleven hoop in bange dagen.

“We zullen wat afwachtender moeten koersen dan anders en meeschuiven wanneer het moet. Het is niet zo makkelijk om alleen weg te sluipen in de Ronde van Vlaanderen. Het zal zondag een beetje zoals vorig jaar zijn: de besten zullen op het einde altijd overblijven. En ik denk dat ik daartoe behoor”, klinkt het bij de uitgesproken kopman van de Belgische ploeg. “Ik ga naar de wedstrijd met mijn eigen plan en eigen visie. Dat met Wout van Aert de grootste favoriet op de zege er misschien niet bij is, verandert het wedstrijdbeeld. Maar Jumbo-Visma blijft wel het sterkste blok. Ik denk dat ze zeer agressief gaan koersen als hij niet meedoet. Maar het is zaak om ons daar niet op te verkijken en te geloven in ons eigen plan”, besluit de Deen.

“Het zal niet gemakkelijk zijn zondag”, vertelt Asgreen over zijn kansen om zichzelf op te volgen. “Vorig jaar was het team gewoon sterker dan nu, daar moeten we eerlijk in zijn. Nu ben ik eigenlijk de enige kopman, en daar ben ik trots op dat ik de leider mag zijn van een team dat zoveel geschiedenis heeft in de kasseiklassiekers. Maar ik droom natuurlijk van die tweede zege op rij, daar heb ik ook de benen voor. Al ben ik een van de weinige gelukkigen ben die de koers ooit heb mogen winnen, dat is een zalig gevoel”, beseft Asgreen.

 

 ©  BELGA

Tim Declercq rijdt meteen de Ronde van Vlaanderen bij terugkeer: “Maar verwacht geen wonderen”

“Het zal nog enige tijd duren voor ik terug 100 procent fit ben”, tempert Declercq de verwachtingen voor zondag. “Wonderen moet ik niet verwachten. Ik zal al blij zijn als ik elke dag een beetje beter word. Wie weet komt het dan nog goed tegen Parijs-Roubaix.” Bij zijn terugkeer in het peloton werd Declercq 89ste in Dwars door Vlaanderen. De race verliep niet zoals gehoopt, maar daar kan de bonk van Quick-Step Alpha Vinyl mee leven: “Momenteel ben ik al opgelucht dat ik tijdens Dwars door Vlaanderen en op training geen pijn in de hartstreek voelde, dat is sowieso het voornaamste.”

 

 ©  BELGA

Yves Lampaert schikt zich in rol van wegkapitein: “Ik ben nog niet goed genoeg om zelf mee te strijden vooraan”

West-Vlaming Yves Lampaert keerde in Gent-Wevelgem terug in het peloton na een periode waarin hij serieus ziek is geweest en amper uit bed geraakte. Met een 39ste plek in Gent-Wevelgem en een 27ste in Dwars door Vlaanderen lijkt de topvorm nog niet aanwezig. Lampaert: “Ook de Ronde van Vlaanderen komt nog te vroeg om mee te zijn met de eerste groep, daar moet ik realistisch in zijn. Ik ben nog niet goed genoeg om zelf mee te strijden vooraan, maar ik zal er wel alles aan doen om Kasper (Asgreen) en Florian (Sénéchal) onderweg te helpen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten