Russische delegatie steekt zich niet weg op FIFA-congres in Qatar: “Onze voetballers hebben niets te maken met invasie”

 ©  AFP

Rusland mag na de invasie van Oekraïne niet deelnemen aan het WK voetbal en Russische clubs zijn uitgesloten van Europese competities, maar toch tekende een delegatie van de Russische voetbalbond donderdag present op het FIFA-congres in Doha. Volgens Alexey Sorokin, hoofd van het organisatiecomité van het WK 2018 in Rusland, was zijn aanwezigheid in de Qatarese hoofdstad niet ongepast.

Michiel VerheirstraetenBron: BELGA

“Wij steken ons niet weg. We hebben het recht hier aanwezig te zijn”, verklaarde hij.

De Russische voetbalbond (RFU) is niet geschorst en kon daardoor, tot ergernis van velen, onlangs zijn officiële interesse kenbaar maken in de organisatie van het EK 2028 of 2032. Volgens Sorokin “is het nog een lange tijd tot 2032” maar “moet men op een bepaald moment durven starten (met het bid)”.

Voor het EK 2028 zijn ook het Verenigd Koninkrijk en Ierland kandidaat, in 2032 hoopt Italië het EK te organiseren. Ook Turkije mikt op een van beide evenementen. In september 2023 valt de beslissing.

Sorokin zei verder nog te betreuren dat Rusland uitgesloten werd van het WK. Het mocht zijn barragematch tegen Polen niet spelen, al loopt er nog een procedure bij het TAS. “Wij vinden het heel vreemd dat het Russische team geen toestemming kreeg om in deze kwalificatie aan te treden”, aldus de Russische bobo. “Het is vreemd. Wij hebben het gevoel dat onze voetballers en zij die van voetbal houden niets te maken hebben met deze invasie.”

Aangeboden door onze partners