Melikan Kucam dient klacht in tegen speurders voor valsheid in geschrifte: “Verklaringen niet correct genoteerd”

Melikan Kucam (centraal) ©  BELGA

Voormalig N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam uit Mechelen heeft klacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen twee speurders voor valsheid in geschrifte. Zij zouden de verklaringen van getuigen en slachtoffers niet waarheidsgetrouw hebben weergegeven. Zijn advocaten vroegen het Antwerpse hof van beroep vrijdag om de zaak uit te stellen in afwachting van de resultaten van het onderzoek, maar het hof ging daar niet op in.

jvhBron: BELGA

Melikan Kucam staat samen met zijn vrouw, zoon en twee tussenpersonen terecht voor fraude met humanitaire visa. De advocaten van Kucam kregen eerder deze week een verslag onder ogen van een bron met een politionele achtergrond die het gevoerde onderzoek had uitgeplozen en die ook zelf met betrokkenen had gepraat. 

“Uit dat verslag blijkt dat verklaringen niet correct genoteerd zouden zijn door de verbalisanten, en dat er zelfs druk zou zijn uitgeoefend om bepaalde zaken over mijn cliënt te verklaren. Wij kunnen dat als verdediging niet negeren, en daarom hebben wij klacht ingediend tegen die twee verbalisanten en tegen hun dienst. Wij vinden dat dit eerst moet worden uitgeklaard, want het is wel mee op basis van die belastende verklaringen dat onze cliënt veroordeeld werd. Wij hebben de opsteller van het verslag ook gedagvaard om te komen getuigen”, stelden advocaten Walter Damen en Davina Simons. 

Het openbaar ministerie zag geen reden om de zaak uit te stellen of om de getuige te verhoren. “De timing van dit verslag zegt alles”, zei de aanklager. Het hof trok zich even terug in beraad en besliste daarna om de zaak gewoon te behandelen. De vraag om de getuige te verhoren werd bij de grond van de zaak gevoegd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten