Minister Peeters stelt invoering van Flexplusvervoer uit

Lydia Peeters ©  BELGA

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft beslist om de invoering van het Flexplusvervoer, het plan voor het vervoer van mensen met een handicap binnen de hervorming van het openbaar vervoer, niet in te voeren op 1 januari 2023 zoals voorzien. Ook de geplande proefprojecten worden voorlopig niet opgestart.

jvhBron: BELGA

Enkele weken geleden lanceerde minister Peeters 1 juli 2023 als nieuwe richtdatum voor de invoering van basisbereikbaarheid in Vlaanderen. Aanvankelijk was het de bedoeling om voordien, op 1 januari 2023, al te starten met de invoering van het Flexplusvervoer, het aangepast vervoer voor mensen met een beperking. Er zouden ook dit jaar al proefprojecten opgestart worden. 

Maar na overleg heeft de Open Vld-minister nu beslist de geplande proefprojecten voorlopig niet op te starten en de invoering van het Flexplusvervoer “te verschuiven naar een latere datum totdat er meer duidelijkheid is zowel inzake de werking van de mobiliteitscentrale alsook de indicatiestelling”. 

Een concrete nieuwe datum noemt de minister niet, maar ze garandeert wel dat de huidige werking van de bestaande diensten, zoals de Diensten voor Aangepast Vervoer (DAV’s) en de Mobiliteitscentrales voor Aangepast Vervoer (MAV’s), “blijven doorlopen zodat mensen met een mobiliteitsbeperking zich kunnen blijven verplaatsen”. 

CD&V tevreden

Bij coalitiepartner CD&V is men blij met de beslissing. “Dit is goed nieuws,” vinden parlementsleden Karin Brouwers en Katrien Schryvers. Brouwers en Schryvers toonden zich eerder al bezorgd over het vervoer van mensen met een beperking bij de invoering van de basisbereikbaarheid. Volgens hen waren de plannen voor het Flexplusvervoer ook nog niet voldoende uitgewerkt. “De manier waarop het vervoer voor mensen met een beperking zal ingepast en georganiseerd worden binnen de basisbereikbaarheid verdient meer aandacht en een grondig debat”, aldus Brouwers en Schryvers.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten