Paus biedt excuses aan voor drama van internaten voor inheemse kinderen in Canada: “Schaamte en verontwaardiging”

Paus Franciscus 

Paus Franciscus ©  AP

Paus Franciscus heeft vrijdag zijn “excuses” aangeboden voor de gewelddaden die gedurende decennia begaan werden in internaten voor autochtone kinderen in Canada die door de Kerk bestuurd werden. Hij gaf zijn “schaamte” en “verontwaardiging” te kennen.

jvhBron: BELGA

“Ik vraag vergiffenis aan God” en “voeg me bij mijn broeders de Canadese bisschoppen om u mijn excuses aan te bieden”, zei de kerkvorst tijdens een audiëntie op het Vaticaan voor delegaties van kleurlingen, Inuit en First Nations.

“De verhalen over het leed, de ontberingen, de discriminerende behandelingen en verschillende vormen van misbruik die verscheidene van u ondergingen, onder meer in de internaten”, stemmen de paus “erg droef”. Franciscus hekelde ook de “ideologische kolonisatie” en “assimilatie” waarvan “zoveel kinderen het slachtoffer werden”. “Uw identiteit en cultuur werden gekwetst, veel gezinnen werden gescheiden.”

De paus sprak de wens uit om rond Sint-Anna, die op 26 juli gevierd wordt, naar Canada te reizen om de indiaanse volkeren te tonen dat hij hen “nabij” is. “Ik zou dit jaar bij u willen zijn”, zei hij.

Maandag en donderdag ontving de paus drie delegaties van inheemse Canadezen: van Métis National Council, Inuit Tapiriit Kanatami en First Nations, die verontschuldigingen verwachtten voor het drama van de kostscholen voor inheemse kinderen die door de Katholieke en de Anglicaanse Kerk bestuurd werden.

De voorbije maanden werden honderden anonieme graven van kinderen ontdekt en veel overlevenden verwachtten een sterk gebaar van de paus. In september bood de Katholieke Kerk van Canada al officiële verontschuldigingen aan de autochtone volkeren aan.

Tussen het einde van de 19de eeuw en de jaren 1980 werden ongeveer 150.000 inheemse kinderen gedwongen naar 130 internaten over het land te gaan, waar ze van hun familie, taal en cultuur werden afgesneden. Duizenden van hen keerden nooit terug - de autoriteiten schatten hun aantal tussen 4.000 en 6.000. In 2015 noemde een nationale onderzoekscommissie dit systeem een “culturele genocide”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten