Oliver Naesen start, ondanks lichaam vol schaafwonden: “Wat we mogen verwachten? Het Wilde Westen”

Hij heeft zichzelf al beter gevoeld, maar als de dokter straks het laatste restje twijfel wegneemt, komt Oliver Naesen zondag aan de start van de Ronde van Vlaanderen. Met een gekneusd bekken, met veel schaafwonden, maar ook met een plan: “Greg Van Avermaet is beter dan zijn uitslagen doen vermoeden. Ik ga honderd procent in zijn dienst rijden.”

Wim Vos

Donderdag, één dag na zijn val in Dwars door Vlaanderen, voelde hij zich nog als een bejaarde van 90 jaar. Maar vrijdagavond was dat alweer teruggebracht tot veertig jaar. “Nog altijd boven mijn leeftijd”, lacht hij. “Maar het is toch al beter. Ik kan intussen weer met mijn twee handen op de grond als ik voorover buig. Dat kon donderdag niet. Dan werd ik al mottig als ik nog maar naar mijn schaafwonden keek.”

Op die wonden staat intussen een eerste helend korstje en aan het bekken werd urenlang gewerkt door de osteopaat. Genoeg om zondag aan de start te staan? “Normaal wel. Ik heb donderdag een uurtje op de rollen gereden. Vrijdag twee uurtjes. En zaterdag zal ik voor het eerst weer buitentrainen. Het trekt allemaal nog wel wat tegen. Logisch, zo’n val wis je niet uit op twee twee dagen. Maar grote problemen verwacht ik niet meer.”

Al zal het anders dan gebruikelijk niet in een beschermde rol zijn. Daarvoor voelt hij zich niet fris genoeg. Voor de val deze week werd Naesen ook al geteisterd door een flinke griep. “En geen gewoon griepje”, zegt hij. “Wel een waarbij je plat moest liggen. Ik ben zes dagen van de fiets gebleven. Dat merkte ik in E3 en Gent-Wevelgem. Elke keer als ik echt diep ging, zat ik zonder adem. Als een vis op het droge. Ik had die koersen beter niet gereden. Want in Waregem was ik, tot ik mij neerlegde, wel al beter.” Dus heeft Naesen een ander plan: “Ik ga zondag honderd procent in dienst van Greg (Van Avermaet, red) rijden. Ik heb deze week nog eens in jullie krant gezien hoe vaak Greg in de Ronde de toptien heeft gehaald (tien keer, red). Da’s een onvoorstelbaar getal. Greg verdient dat. Bovendien is hij beter dan zijn uitslagen doen vermoeden. Ik weet ook zeker dat ik iets kan betekenen. Wat is de achilleshiel van Greg? Zijn positionering. En wat is mijn sterk punt? Voilà.”

Al wordt het door de mogelijke afwezigheid wel een aparte Ronde, besluit Naesen. “Wie gaat op kop rijden? Hoe wordt er op de échappée gereageerd? Wie zijn naast Mathieu de favorieten? Niemand die het weet. Dat wordt het Wilde Westen zondag.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten