Personeel Cycling Vlaanderen noemt bestuurders oubollig en zonder echte sportmentaliteit

Jolien D’hoore met Kopvrouwen, een project van Cycling Vlaanderen. © Brecht Van Maele

Het personeel van Cycling Vlaanderen heeft een zeer boze brief gestuurd aan alle bestuursleden. De 21 personeelsleden verwijten in hun brief de bestuurders oubolligheid, gebrek aan aandacht voor jeugd en diversiteit. Ze stellen dat het ontslag van de CEO Frank Glorieux niet had gemoeten.

Guy Fransen

De brief is ondertekend door de 21 werknemers, onder wie een aantal in wielermiddens bekende namen. Onder hen Jolien D’hoore, die zelf binnenkort ook opstapt, Kieran De Fauw (partner van Lotte Kopecky), Massimo van Lancker (zoon van oud-prof Eric Van Lancker) en gewezen bondscoach veldrijden Rudy De Bie. De brief belandde vrijdagmiddag op onze redactie.

‘’Frank houdt het voor bekeken als CEO van Cycling Vlaanderen. Het vertrek van Frank betekent een groot verlies voor de federatie. Een vertrek dat niet had moeten gebeuren, dat niet had mogen gebeuren. Een vertrek dat Frank niet zelf heeft gewild, maar dat het gevolg is van een bestuur dat niet mee is met zijn tijd, dat niet meer van deze tijd is.’’

Goed bestuur

‘’Wat Frank - ondanks dat bestuur - in zes jaar tijd heeft gerealiseerd, is ongezien. Hij was de drijvende kracht achter een team dat samen met de vele sporters, clubs en vrijwilligers, Wielerbond Vlaanderen omvormde tot het moderne, jonge, hippe en succesvolle Cycling Vlaanderen van vandaag. Als CEO wist Frank ons als personeel telkens opnieuw te motiveren om ons voor de volle 100% te geven voor verandering en vernieuwing: Kidz on Wheelz, Kopvrouwen, Zij aan Zij, digitalisering, optimale communicatie, een succesvolle bijdrage aan het WK in Leuven, nieuwe kantoren in het Vlaams Wielercentrum… De lijst van vernieuwingen en realisaties die er gekomen zijn onder het beleid van Frank, is lang. Tegelijkertijd met verandering op het terrein, streefde Frank ook naar een nieuwe organisatie van de federatie zelf. Hij ijverde voor ‘goed bestuur’. De druk en de tegenstand die hij daarbij ondervond, werden uiteindelijk te groot om het voor Frank gezond te houden. Zijn besluit om de eer aan zichzelf te houden, kunnen we begrijpen, maar voelt onrechtvaardig aan.’’

Frank Glorieux. ©  Geert Van de Velde

Meer vrouwen

De briefschrijvers pakken vervolgens de raad van bestuur zelf aan. De voorzitter van de raad van bestuur is de West-Vlaamse magistraat Filiep Jodts, en verder zijn Carina Van Cauter (provinciegouverneur Oost-Vlaanderen), Tom Van Damme (voorzitter Belgian Cycling) en oud-renner Marc Wauters bekende figuren. ‘’Ze (de beslissing van Frank Glorieux om op te stappen) leert ons dat de federatie meer dan ooit nood heeft aan een goed, onafhankelijk bestuur, met een echte sportmentaliteit, waarbij samenwerking en het samen beter willen doen, vooropstaat. Nood aan een bestuur dat het jeugdige en enthousiaste personeelsteam steunt om samen met onze gedreven clubs en sporters projecten te starten en er een succes van te maken. Een bestuur dat de clubs en sporters centraal stelt. Wordt het daarom niet tijd om meer vrouwen op te nemen in het bestuur? Wordt het geen tijd om meer jongeren de kans te geven mee te beslissen over de richting die onze wielersport uit moet? Wordt het niet tijd voor meer etnische diversiteit binnen het bestuur? Wordt het niet tijd om bestuursmandaten van de leden van de raad van bestuur te beperken in de tijd en ervoor te zorgen dat de maximale aaneengesloten zittingsperiode niet langer is dan 12 jaar zodat er een gezonde doorstroming is? Wordt het niet tijd om belangenconflicten uit te sluiten?”

Ben Weyts zal als Vlaams minister van Sport ook de brief in kwestie ontvangen. ©  BELGA

“Ja, het wordt hoog tijd om Cycling Vlaanderen ook op bestuursniveau een stap vooruit te laten zetten. Dit vereist een cultuurverandering en is een noodzakelijke stap naar een sterkere federatie. Frank was er klaar voor. Wij als personeel van Cycling Vlaanderen zijn er klaar voor. Wie ijvert er mee voor een nieuw en een beter bestuur? Cycling Vlaanderen heeft nood aan ‘goed bestuur’.”

De brief gaat naar verluidt ook naar het kabinet van Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). Hij is intussen op de hoogte van het ontslag en de malaise in Cycling Vlaanderen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten