Racistische aanval in station van Aarschot opnieuw veroordeeld in hoger beroep

 © rr

De daders die in 2018 een zwarte jongen op de treinsporen van Aarschot duwden, werden deze week door het hof van beroep van Brussel veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf, een boete van 800 euro en een schadevergoeding van 10. 000 euro aan het slachtoffer. Het hof van beroep volgt daarbij de eerdere veroordeling van de correctionele rechtbank van Leuven. Unia was naast de slachtoffers burgerlijke partij en is tevreden dat het racistische motief werd erkend, zo meldt de organisatie zaterdag.

jvhBron: BELGA

De feiten dateren van 26 augustus 2018. Een man klampte een 15-jarige reiziger aan op het perron van Aarschot, die daar was met zijn zus en met twee kinderen. Samen met twee vrouwen bleef hij de jongen verbaal en fysiek uitdagen, tot de situatie volledig escaleerde: de man duwde de jongen met geweld op het spoor, en bracht zo het leven van de jongen in gevaar. Het incident werd gefilmd en op de video zijn duidelijk racistische opmerkingen van de verdachten te horen.

In juni 2020 veroordeelde de Leuvense strafrechtbank de daders en oordeelde dat de expliciete racistische uitlatingen niet los konden worden gezien van de geweldpleging. Twee van de drie verdachten gingen in beroep. Het hof van beroep in Brussel heeft de Leuvense rechter nu gevolgd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten