Vrouwenploeg Trek-Segafredo wil minder defensief koersen in Ronde van Vlaanderen: “Maar Elisa Balsamo kan het wel afmaken in een sprint”

Wat een luxe: voor Trek-Segafredo starten zowel Europees kampioen Ellen van Dijk, Italiaans kampioen Elisa Longo Borghini als wereldkampioen Elisa Balsamo. ©  BELGA

Met de zeges in Gent-Wevelgem, Brugge - De Panne en Trofeo Binda op zak start de vrouwenploeg van Trek-Segafredo als topfavoriet in de Ronde van Vlaanderen. Drie keer controleerde de ploeg de wedstrijd zodat wereldkampioene Elisa Balsamo het kon afmaken in de sprint. “Of we het opnieuw zo gaan aanpakken? De Ronde van Vlaanderen is een andere wedstrijd, daar moet je meespringen of anders koers je achter de feiten aan”, zegt Ellen van Dijk.

Yob Hillewaert

Liefst drie sterke namen van Trek-Segafredo maakten hun opwachting voor de persconferentie voor Vlaanderens mooiste. Met Ellen van Dijk en Elisa Longo Borghini twee ex-winnaars van de Ronde van Vlaanderen. En als speerpunt Elisa Balsamo: de wereldkampioene en rijzende ster in het vrouwenwielrennen. Het is een illustratie van de kwaliteit van de ploeg in de breedte.

“Toch zijn er momenteel twee grote blokken”, zegt Van Dijk. “Onze ploeg en daarnaast Team SD Worx, dat met Lotte Kopecky, Chantal van den Broek Blaak, Demi Vollering en Marlen Reusser ook een aantal kandidaten voor de zege heeft. En er zijn ook nog genoeg andere favorieten, zoals Annemiek van Vleuten en Marianne Vos.”

Meespringen

In de afgelopen koersen trok Trek-Segafredo de zege naar zich toe door de wedstrijd volledig te controleren in dienst van Balsamo, die op een sterke sprint kan rekenen. Ook Kopecky merkte al op dat de ploeg defensiever rijdt dan andere jaren.

“Of we het opnieuw zo gaan aanpakken? De Ronde van Vlaanderen is een aparte wedstrijd. Daar moet je meespringen of anders koers je achter de feiten aan. Ik geloof dat we dit keer niet gewoon op kop van het peloton kunnen rijden en geloven dat alles wel goedkomt. Maar als er een groep naar de finish rijdt, kan Balsamo het wel afmaken in de sprint”, zegt Van Dijk.

 ©  BELGA

Balsamo won haar laatste drie wedstrijden en biedt op papier de grootste kans op een zege voor de ploeg. Maar dat de temperatuur sinds haar zege in Gent-Wevelgem gevoelig is gezakt, had Balsamo liever anders gezien. “Ik koers zeker liever in warm weer zoals de laatste weken”, zegt Balsamo. “In de wind koersen doe ik graag, maar van mij mag het warmer zijn dan acht graden. Toch geloof ik dat ik kan winnen. Ook de Koppenberg die voor het eerst op het parcours ligt schrikt me daarbij niet af”, aldus Balsamo.

Dark horse

In de Ronde van Vlaanderen stelt Trek-Segafredo ook een opvallende renster op die afgelopen winter furore maakte in het veldrijden: Lucinda Brand. Als veldrijdster won ze afgelopen seizoen liefst twintig crossen. In Dwars door Vlaanderen begon ze woensdag haar wegseizoen en werd ze meteen elfde. “Zij is misschien wel onze dark horse”, lacht Van Dijk. “Ik heb gezien dat ze meteen goed was. Ze heeft goed getraind en is zeker nog een vierde kaart waarmee we kunnen spelen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten