Woensdag eindigt honderdjarige Schotense wielerdynastie Van Staeyen: na Jef, Ludo, Patrick hangt nu ook Michael fiets aan de haak
Michaels tante Liliane en nonkel tevens bekend oud-slager John Van Wijnsberghe, drie jaar geleden op de vipplaatsen in de etalage van de fietsenwinkel in de Rodeborgstraat. — © JAA
Met het aangekondigde stoppen van Michael Van Staeyen als profwielrenner, komt er woensdag een einde aan een rijke Schotense wielerdynastie. Om die samen te stellen, duiken we met wielerkenner René Vermeiren in de geschiedenisboeken. Maar we blikken om te beginnen vooruit naar de laatste koersdag van Michael Van Staeyen.
Dat Michael er woensdag na de Scheldeprijs, die niet toevallig in z’n eigen Schoten gereden wordt, mee ophoudt, maakte de spurter drie weken geleden bekend in Gazet Van Antwerpen. “Sindsdien krijgen we veel mooie reacties van supporters, Schotenaren en collega’s van Michael in het peloton”, vertelt zijn vader Patrick Van Staeyen.
“Onder meer Tim Declercq, Toon Aerts en Victor Campenaerts hebben Michael met videoboodschappen al uitgewuifd. Mooi gebaar van die jongens. Woensdag gaat Michael na de finish van zijn allerlaatste koers met een aantal van z’n dan ex-collega’s een stapje in het Schotense nachtleven zetten. Michael kennende zal dat een gewoon café in het centrum zijn. Hij doet maar. Ik zal als bompa wel op zijn zoontje Ivar babysitten, graag zelfs.”
De supporters van Michael Van Staeyen drie jaar geleden, in het oranje van Roompot, de toenmalige sponsor. — © JAA
Drie bussen
Maar de laatste koersdag zal voor Patrick en de zowat 120 supporters die in zijn zog verspreid over drie bussen naar de start in Terneuzen trekken, al vroeg beginnen. “Om 8.15u vertrekken we hier aan onze fietsenzaak in de Rodeborgstraat”, overloopt reisorganisator Patrick de zesde april. “In Terneuzen kunnen we de podiumpresentatie bijwonen en de rennersbussen bewonderen. Op de terugweg naar Schoten stoppen we in Starrenhof in Kapellen. De uitbaters doen speciaal voor ons hun normaal gesloten zaak open. Daar zien we Michael en de andere renners vanuit Zeeland terug België binnenrijden.”
In Schoten is er niet echt een tijdelijke bar, maar verwacht Patrick wel wat volk rond de fietsenzaak tijdens de doortochten op de plaatselijke omloop. Michaels vriendin Joyce, hun zoontje Ivar en heel wat andere familieleden maken de laatste koersdag van dichtbij mee. Ook zijn trouwe supporterende tantes Liliane en Rita gaan mee. “Inschrijven kan nog steeds voor 20 euro. Daarvan bezorg ik 3 euro aan Jack Vissers voor Kom Op Tegen Kanker”, belooft Patrick.
Laatbloeier Jef
Jef Van Staeyen in actie — © RR
Dan duiken we met René Vermeiren, tien jaar geleden auteur van een prachtig boek over de Scheldeprijs, nog even de geschiedenis om de betekenis van het wielergeslacht Van Staeyen, waaraan nu dus alvast voorlopig een einde komt, te duiden.
“Jef Van Staeyen (1919-1991) werd geboren en getogen in Sint-Lenaarts”, vertelt Vermeiren. “Hij kwam in september 1945 in Schoten wonen. Hij was al wielrenner voor 1940, maar zijn carrière werd onderbroken door WO II. Pas op 6 september 1945 – hij was al 26 – werd hij beroepsrenner. Hij bleef dat tot 1957, toen hij als 38-jarige stopte. Ondertussen had hij in Schoten een bloeiende fietshandel opgezet.”
“Jef was een harde werker, een aanvaller maar helemaal geen sprinter”, weet Vermeiren. Hij werd tweede in de Sluitingsprijs van Putte-Kapellen (1948), vijfde in de Scheldeprijs (1948), in 1949 zesde in Gent-Wevelgem en twaalfde in de Ronde van Vlaanderen, tweede in de Ronde van Nederland en in de Omloop der Vlaamse Gewesten (1951). In 1954 was hij nog negende in de Scheldeprijs. Zeges behaalde hij in Beveren, Heist-op-den-Berg, Boortmeerbeek (1950), Mechelen, Zoutleeuw, Nederbrakel, Putte (1951), Aaigem (1952) en Gingelom (1954).”
Ludo in de Tour
Ludo Van Staeyen — © RR
Ludo Van Staeyen (°1948) is een zoon van Jef. “Hij werd prof in 1971 en bleef dat tot 1977”, grasduint René Vermeiren in zijn archieven. “Ludo was net als zijn vader ook niet de snelste aan de meet. In tegenstelling tot zijn vader geraakte Ludo wel geselecteerd voor de Ronde van Frankrijk. In 1972 werd hij 49ste. In 1973 gaf hij op. Zijn voornaamste prestatie leverde Ludo in 1974 tijdens het Kampioenschap van België toen hij tweede werd na Roger Swerts. In 1972 werd hij ook 45ste in de Ronde van Italië.”
Zeges behaalde Ludo in Herenthout, Oud-Turnhout (1972), Tisselt (1973), Ledegem (1976). “Ludo reed meestal in dienst van een kopman, in zijn geval Frans Verbeeck. In de Scheldeprijs werd hij tiende (1973) en achtste (1976)”, aldus René Vermeiren.
Enige Scheldeprijswinnaar
Patrick, de vader van Michael, is de enige Van Staeyen die de Scheldeprijs heeft gewonnen. Weliswaar als amateur. “Maar het was mijn honderdste koers. Dat werd er een om nooit te vergeten”, toont Patrick een foto waarop hij gehuldigd wordt door oud-organisator Hector Jansen.
“Patrick was en beloftevolle jeugdrenner, maar bracht het niet tot beroepsrenner”, weet René Vermeiren. “Hij concentreerde zich op de bloeiende rijwielhandel Van Staeyen in Schoten. Patrick werd wel derde in het Kampioenschap van België voor nieuwelingen in 1978. Dat was het jaar toen Eric Vanderaerden won.”
Patrick Van Staeyen na zijn zege in de Scheldeprijs voor liefhebbers. — © RR
Rik van Steenbergen
Michael Van Staeyen (°1988) had wel snelle benen en die leverden hem enkele mooie overwinningen en vele ereplaatsen op. “Zijn voornaamste zege is ongetwijfeld de Memorial Rik Van Steenbergen in Aartselaar (2010)”, vindt René Vermeiren. “Hij won verder in Vilvoorde (2007), etappes in de Istrian Spring Trophy (2008), een rit in de Ronde van Denemarken en Geraardsbergen (2010), de GP Raf Jonckheere (2012-2019), de eerste rit van de Ster van Bessèges (2013), de Kustpijl Heist-Knokke 2014, Kortemark (2017) en Melle (2019). In de Scheldeprijs was hij onder meer achtste (2015) en tiende (2013).”
Of Michael Van Staeyen in zijn allerlaatste koers en Scheldeprijs nog een podiumplaats kan veroveren, lijkt onwaarschijnlijk. Met het als semiprof sterk teruggeschroefd aantal trainingskilometers, zal het al mooi zijn om met het peloton te kunnen finishen.
Reserveren voor Scheldeprijs met supportersclub van Michael Van Staeyen (busrit naar startplaats Terneuzen en hele dag animatie) kan nog steeds door te mailen naar p.v.staeyen@gmail.com of te telefoneren naar 0495.18.61.38. Kostprijs 20 euro.
Michael Van Staeyen bij één van zijn oudste shirts, met op rug en borst de familienaam — © koen fasseur
Wielerkenner René Vermeiren, met zijn boek over honderd jaar Scheldeprijs. — © JAA
Beste van Plus
Lees ook
Ontdek hier het parcours van de Scheldeprijs 2023: vanuit Nederland via winderige polders naar sprint in Schoten
WIELERKALENDER 2023. Ontdek hier wanneer de belangrijkste koersen plaatsvinden
Neem uw agenda erbij: Flanders Classics maakt data Vlaamse voorjaarsklassiekers bekend
Daags na knappe solo in Scheldeprijs zit Alexander Kristoff al opnieuw op de rollen in Noorwegen
Video
Hoofdpunten
Levenloos lichaam gevonden in gracht in centrum van Balegem
Voor wie verdwijnt vaste benoeming? Wat met loon en pensioen? En zullen ambtenaren makkelijker ontslagen kunnen worden?
Zo hevig is de strijd om een kot: slinkse truc om ‘concurrenten’ weg te jagen en frustratie over prijzen
Nederlandse cabaretier en schrijver Wim de Bie overleden
Tiktok-tip: sommelier legt uit waarom je een halfvolle wijnfles maar beter niet afsluit met de kurk
‘Marvel’-acteur Jeremy Renner deelt beelden vanop loopband nadat hij meer dan 30 botten brak
Passagier opent deur van vliegtuig en neemt noodglijbaan naar tarmac
Kat Kerkhofs deelt vertederende video voor eerste verjaardag van zoontje Ciro Mertens
Foto van paus in hippe gewatteerde jas gaat viraal, maar is niet wat het lijkt