Voedselagentschap: “Eet voorlopig geen eitjes van Kinder Surprise”

 ©  Ferero

Het federaal voedselagentschap (FAVV) roept op om vijf producten van het merk Ferrero niet meer te consumeren. Het gaat onder meer om Kinder Surpise en Kinder Mini Eggs. Deze chocoladeproducten zijn erg populair, zeker nu Pasen in aantocht is. “Maar ze worden gelinkt aan een Salmonella-uitbraak in Europa”, zo luidt het.

tgBron: PRpro

LEES OOK. Waarom je best geen prop maakt van het zilverpapier rond paaseitjes

Het gaat om de volgende producten die geproduceerd werden bij Ferrero te Aarlen: Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum tussen 11/07/22 en 7/10/22, -Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum tussen 10/08/22 en 10/09/22, Schoko-Bons met een vervaldatum tussen 10/08/22 en 10/09/22 en Kinder Mini Eggs met een vervaldatum tussen 10/08/22 en 10/09/22. Consumenten die deze producten in hun bezit hebben, worden met aandrang gevraagd om de producten niet te consumeren.

Deze producten zijn populair bij jonge kinderen. Met Pasen in aantocht, verzoekt het FAVV dat ouders en opvoeders controleren of ze deze producten in hun bezit hebben en, zo ja, ervoor zorgen dat ze niet worden geconsumeerd.

Volgens Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV, gaat het om uitbraken in een zestal landen. Om welke landen het gaat, werd niet meegedeeld.

Koorts, buikkrampen, diarree

In België zijn er op dit moment nog geen bevestigde gevallen gelinkt aan de uitbraak, zegt het FAVV. “Er zijn wel al enkele verdachte gevallen”, zegt Bonte. “Maar het is nog niet zeker of ze in verband kunnen worden gebracht met die producten. Er worden nu samen met Sciensano analyses uitgevoerd.”

In het Verenigd Koninkrijk worden alvast 63 salmonella-infecties gelinkt aan de chocolade producten, zo meldt het nieuwsagentschap Reuters. Het gaat vooral om kinderen onder de vijf jaar.

Salmonellose is een vaak voorkomende infectie die in de meeste gevallen zonder behandeling geneest. In sommige gevallen kan Salmonellose meer ernstige vormen aannemen. Bij ernstige symptomen moet een arts worden geraadpleegd die een behandeling kan opstarten. De mogelijke symptomen van besmetting door Salmonellose zijn koorts, buikkrampen en diarree en dit binnen de 6 tot 72 uur na consumptie van het besmette voedsel. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen lopen een groter risico op het ontwikkelen van symptomen, zegt Helene Bonte nog.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten