Ex-‘Familie’-acteur Ronny Waterschoot kreeg corona, maar zwaarste klap volgde toen bleek dat hij aan dementie lijdt: “Hij slaat me zelfs in z’n slaap”

Ronny Waterschoot met echtgenote Mieke. ©  Peter De Smedt/Isopix

Ronny Waterschoot, bekend uit de VTM-soap ‘Familie’, lijdt aan Lewy body dementie. Die diagnose kreeg de 76-jarige acteur toen hij in november werd opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Dat zegt hij in Dag Allemaal. “Hij slaat me zelfs in z’n slaap”, vertelt echtgenote Mieke.

jvhBron: Dag Allemaal

LEES OOK. Twee keer vocht ze met succes tegen kanker, nu strijdt Nicole tegen ziekte waartegen ze niet kan winnen: “Maar we hebben elkaar”

Waterschoot werd halverwege november opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Maar daar bleek er ook iets anders aan de hand te zijn. “Ronny kreeg felle hallucinaties”, aldus echtgenote Mieke. “En door de medicatie die hij kreeg, leek hij nog meer in de war te raken. Ronny vertelde ook allerlei dingen die onmogelijk gebeurd konden zijn. Midden in een gesprek begon hij opeens uit het niks te praten met een ingebeelde man die onder onze tafel zat. Hé, wat zit jij daar te doen? Kom toch bij ons zitten, klonk het.”

Agressieve vorm

Na hersenscans en EEG’s volgde de diagnose: Lewy body dementie. “Ik had daar dus nog nooit van gehoord”, zegt Waterschoot. “Blijkbaar is dat een agressieve, ongeneeslijke vorm van dementie.”

Waterschoot werd overgebracht naar een kliniek in Sint-Niklaas, maar daar kon hij niet aarden. Dus verblijft hij nu weer thuis. “Hij roept en slaat me in z’n slaap, net als die verwardheid en de hallucinaties is dat typisch voor deze vorm van dementie. Maar na verloop van tijd merkte ik dat hij helderder was.”

Sindsdien zijn de hallucinaties weggebleven, zegt Waterschoot. “Er bestaat nog altijd een kleine kans dat het géén dementie is”, aldus Waterschoot, “en dat die hallucinaties het gevolg zijn van corona. De diagnose Lewy body kunnen ze pas met zekerheid stellen als ik dood ben, na een autopsie van mijn hersenstam.”

“Volgens de neuroloog is het wel degelijk Lewy body, maar hij spreekt zelf ook wel van een spectaculaire verbetering”, zegt Mieke. “De dementie sluimert nu, maar niemand weet hoelang. Wij hopen natuurlijk dat Ronny er decennia van gespaard kan blijven.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook