FAVV vindt dat producent van Kinder-eitjes “zijn verantwoordelijkheid moet nemen” na salmonellabesmetting

Het bedrijf Ferrero moet zijn verantwoordelijkheden nemen over de aanwezigheid van salmonella in verschillende Kinder-producten. Dat zegt het federaal voedselagentschap FAVV. In verschillende Europese landen zijn alles samen tot nu toe zowat 125 salmonella-infecties vastgesteld die gelinkt zijn aan het eten van besmette chocoladeproducten van Ferrero, die in België werden geproduceerd.

jvhBron: BELGA

Het FAVV heeft maandag verschillende chocoladeproducten van het merk Ferrero teruggeroepen van bij de consumenten, vanwege de aanwezigheid van salmonella. Het gaat om Kinder Surprise Maxi, Schoko Bons en Kinder Mini Eggs. De producten in kwestie werden geproduceerd in de Ferrero-fabriek in Aarlen. Verschillende landen in Europa zijn getroffen, Ierland stuurde als eerste een waarschuwing uit.

In verschillende Europese landen zijn samengeteld tot nu toe zowat 125 salmonella-infecties vastgesteld die gelinkt zijn aan het eten van besmette chocoladeproducten van Ferrero, zoals Kinder Surprise, die in België werden geproduceerd. Dat zegt het Zweedse voedselagentschap. In Zweden zelf gaat het voorlopig om 4 gevallen. Britse media meldden eerder 63 gevallen in het Verenigd Koninkrijk, en het Ierse voedselagentschap spreekt van 10 gevallen in Ierland. In Frankrijk is er dan weer sprake van 21 zieken. Vaak gaat het om jonge kinderen.

In België kondigde het federaal voedselagentschap (FAVV) de terugroeping aan van verschillende chocoladeproducten van Ferrero die in Aarlen worden geproduceerd. Het gaat om Kinder Surprise 20g én 3x20g met een vervaldatum tussen 11/07/22 en 7/10/22, Kinder Surprise Maxi met (vervaldatum tussen 10/08/22 en 10/09/22), Schoko-Bons (vervaldatum tussen 10/08/22 en 10/09/22) en Kinder Mini Eggs (tussen 10/08/22 en 10/09/22).

“Onderzoek loopt”

“We zijn in contact met het bedrijf Ferrero en hebben in de late voormiddag een vergadering”, aldus het FAVV. “We hebben ook contact met andere gezondheidsautoriteiten via het RASFF, een alerteringssysteem dat problemen gelinkt aan agrovoedingsproducten in de Europese Unie signaleert.” De bron van de besmetting werd nog niet gedefinieerd, aldus het FAVV nog. “Er loopt een onderzoek, we hebben stalen afgenomen van het voedsel”, aldus de woordvoerder. Hij voegt toe dat het bedrijf bij vorige controles nooit problemen had. 

Salmonella is een bacterie die de infectie salmonellose kan veroorzaken. Dat is een vaak voorkomende infectie die in de meeste gevallen zonder behandeling geneest. Maar in sommige gevallen kan salmonellose meer ernstige vormen aannemen. De symptomen zijn koorts, buikkrampen en diarree, binnen de 6 tot 72 uur na consumptie van het besmette voedsel. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen lopen een groter risico op het ontwikkelen van symptomen. Bij ernstige symptomen moet een arts worden geraadpleegd.

Consumenten met vragen kunnen contact opnemen met het Meldpunt voor de consument van het FAVV, via het onlineformulier of op het gratis nummer 0800/13.550.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten