Militiechef pleit onschuldig in eerste Darfoer-proces

Ali Muhammad Ali Abd al-Rahman 

Ali Muhammad Ali Abd al-Rahman ©  AFP

In het eerste proces voor het Internationaal Strafhof over oorlogsmisdaden in de Soedanese regio Darfoer heeft de beschuldigde oud-militiechef Ali Muhammad Ali Abd al-Rahman alle beschuldigingen verworpen. “Ik ben onschuldig aan alle aanklachten”, zei hij aan het begin van het proces bij het hof in Den Haag.

jvhBron: BELGA

De 72-jarige verdachte, ook bekend als Ali Kusheib, staat bijna twintig jaar na de massamoorden in Darfoer terecht voor 31 oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord, verkrachting en marteling in 2003 tot 2004.

Volgens de aanklagers was hij een van de belangrijkste leiders van de beruchte Janjaweed-militie, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op circa 300.000 mensen in Darfoer tussen 2003 en 2006. Hoofdaanklager Karim Khan omschrijft hem als een “meedogenloze” commandant die trots was op de macht die hij uitoefende.

De VN-Veiligheidsraad gaf het Internationaal Strafhof in 2005 opdracht tot vervolging. Abd al-Rahman gaf zich over in de zomer van 2020. Hoelang het proces gaat duren, is niet duidelijk.

Het hof wil ook de Soedanese oud-president Omar Hassan al-Bashir en drie andere kopstukken berechten, voor onder meer genocide. Het huidige militaire regime heeft hen echter nog niet uitgeleverd, hoewel het Afrikaanse land vorig jaar wel heeft beloofd hem en andere oud-leiders in Den Haag te laten berechten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten