Europa kondigt vijfde pakket sancties tegen Rusland aan

 

 ©  AFP

De Europese Commissie wil de import van Russische steenkool verbieden en Russische schepen de toegang tot Europese havens ontzeggen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag aangekondigd.

Bron: BELGA

Drie dagen na het opduiken van de eerste beelden uit Bucha, waar na de Russische terugtrekking honderden lijken van burgers werden gevonden, presenteerde von der Leyen een vijfde sanctiepakket waarmee de Europese Unie Rusland wil straffen voor de invasie van Oekraïne. 

“Rusland voert een wrede en meedogenloze oorlog, niet enkel tegen de moedige Oekraïense troepen, maar ook tegen burgers”, stelde von der Leyen. Ze onderstreepte dat de sancties het Kremlin al hard hebben geraakt, maar “in het licht van deze gebeurtenissen moeten we de druk verder opvoeren”. 

Voor het eerst wordt  de import van fossiele brandstoffen uit Rusland geviseerd. De Commissie bepleit een verbod op de invoer van steenkool, goed voor 4 miljard euro per jaar. Daarnaast werkt ze verder aan sancties op het vlak van de import van Russische olie, deelde von der Leyen mee. 

LEES OOK. Ook gevoelige punten worden bekeken in nieuw pakket sancties tegen Rusland: “Maar wereldwijde diamantboycot zal er niet komen”

De Commissie wil voorts dat Russische schepen niet langer kunnen aanmeren in Europese havens. Ze voorziet wel uitzonderingen voor landbouw- en voedingsproducten en energieproducten. Daarnaast ijvert de Commissie voor een volledig transactieverbod voor vier banken die samen een kwart marktaandeel in de Russische banksector vertegenwoordigen. Het gaat onder meer om VTB, de op een na grootste bank van Rusland. 

De Commissie wil ook voor zo’n 10 miljard euro aan bijkomende exportverboden uitvaardigen, onder meer voor quantumcomputers en geavanceerde halfgeleiders. Daarnaast stelt ze voor 5,5 miljard euro aan nieuwe importverboden voor, onder meer voor hout, cement en sterke drank. 

Tenslotte breekt de Commissie een lans voor een algemeen verbod voor Russische bedrijven om deel te nemen aan openbare aanbestedingen in de lidstaten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten