Charles Michel: “Vroeger of later maatregelen tegen Russische olie en gas nodig”
“Vroeger of later” zal de Europese Unie ook sancties moeten nemen tegen Russische olie en gas. Dat heeft de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel woensdagochtend gezegd tijdens een debat in het Europees Parlement over de oorlog in Oekraïne.
“Ik denk dat er vroeger of later ook sancties tegen olie en gas nodig zullen zijn”, verklaarde Michel in Straatsburg terwijl de ambassadeurs van de 27 lidstaten zich in Brussel buigen over het nieuwe voorstel om de import van steenkool uit Rusland aan banden te leggen.
Rusland is weliswaar de grootste leverancier van steenkool aan de EU, maar dat vormt slechts “een klein deeltje van de rekening”, zo stelde Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid. Gas en vooral olie zijn de grootste inkomstenbronnen voor Moskou.
Borrell rekende voor dat de Europeanen sinds het begin van de invasie al 35 miljard euro hebben betaald voor Russische energie. “We betalen (de Russische president Vladimir, nvdr) Poetin één miljard euro per dag voor de energie die hij ons levert. Vergelijk dat eens met de één miljard euro die wij voorzien voor wapenleveringen aan Oekraïne”, stelde hij vast.
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen liet verstaan dat de Commissie de oliesector reeds in het vizier heeft. “We hebben steenkool verbannen, maar nu moeten we naar olie kijken en naar de inkomsten die Rusland uit fossiele brandstoffen haalt”, stelde von der Leyen, die opnieuw de optie van “een geblokkeerde rekening” voor deze inkomsten aanhaalde.
Embargo
In het Europees Parlement hebben 212 van de 705 leden intussen een brief ondertekend waarin onder meer wordt gepleit voor een onmiddellijk embargo op alle fossiele brandstoffen uit Rusland en de uitsluiting van alle Russische banken uit het systeem van de internationale betaaloperator Swift.
“Het is tijd om van strategie te veranderen”, lichtte Guy Verhofstadt (Open VLD) toe. Volgens hem werkt een strategie van geleidelijke sancties niet bij “autocraten zonder publieke opinie” en moeten de Europese leiders zo snel mogelijk bijeenkomen om “het volledige pakket” goed te keuren. “Al de rest zal niet werken en de oorlog enkel maar verlengen en meer doden eisen”, aldus de oud-premier, die een oproep aan Duitsland lanceerde om “het goede voorbeeld” te geven.
Duitsland is sterk afhankelijk van Russische energie en vraagt meer tijd om de uitfasering voor te bereiden. Jens Geier van de sociaaldemocratische partij van bondskanselier Olaf Scholz waarschuwde in het halfrond voor de impact van stokkende toeleveringsketens, hogere energieprijzen en het verlies van jobs. “Als de mensen deze sancties niet meer steunen, dan spelen we enkel in de kaart van Poetin”, zei hij. De Duitse EVP-fractieleider Manfred Weber, wiens conservatieve partij CSU in de oppositie zit, toonde zich dan weer wel voorstander van een embargo op olie.
Boetsja
Michel, Borrell en von der Leyen spraken tijdens het debat ook opnieuw hun verontwaardiging uit over de beelden uit Boetsja en andere plaatsen in Oekraïne, waar talrijke lijken van burgers werden aangetroffen na de terugtrekking van de Russische troepen. “Dit is geen speciale operatie. Het zijn oorlogsmisdaden”, laakte Michel. Hij onderstreepte dat de EU helpt met de vergaring van bewijzen die moeten helpen om “de verantwoordelijken te berechten”.
Michel had ook een boodschap voor de Russische soldaten. “Als je geen deel wil zijn van het vermoorden van je Oekraïense broeders en zusters en geen crimineel wil zijn: laat je wapens vallen, stop met vechten en verlaat het slagveld.” Michel wees op de mogelijkheid om asiel te verlenen aan soldaten die Russische bevelen in de wind slaan. “Dat is volgens mij een waardevol idee dat onderzocht zou moeten worden.”
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook
Loekasjenko dreigt met aanvallen op westerse hoofdsteden: “Hij wil het Kremlin te vriend houden”
De ‘symbolische overwinning’ die de Russen stap dichter bij hun doel brengt: “Als ze die twee steden in handen krijgen...”
Russische journaliste die schreef over bombarderen van burgers in Oekraïne naar psychiatrische instelling gebracht
Video
Hoofdpunten
Peter Sagan krijgt het opnieuw aan de stok met Wout van Aert in sprint: “Zijn bewegingen waren lelijk”
Corona lijkt onbestaande voorbij finishlijn Touretappe, ploegmaat Wout van Aert doet zijn beklag: “Volgende week worden wij erop afgerekend”
Weer net niet voor Wout van Aert: Dylan Groenewegen sprint een banddikte sneller dan gele trui
Wout van Aert betreurt fout tijdens massasprint: “Ik kom elke dag dichter bij de zege, dit is de eerste grote teleurstelling”
Emotionele Dylan Groenewegen na ritzege in Tour: “Mentaal was de terugkeer zwaar”