Drie jaar na laatste aflevering valt ‘Professor T.’ nog steeds in de prijzen

In 2018 viel het doek over ‘Professor T.’, maar de reeks kreeg dinsdagavond toch nog de prijs van ‘best scripted format’ op een prestigieuze televisiebeurs in Cannes. “Het bewijs dat het een ijzersterk concept is”, aldus producent Jan Theys. ©  © VRT

De laatste aflevering werd al meer dan drie jaar geleden uitgezonden, maar toch valt ‘Professor T.’ nog in de prijzen. De misdaadserie met Koen De Bouw als neurotische professor werd dinsdagavond uitgeroepen tot ‘best scripted format’ op een internationale televisiebeurs in Cannes. De Britse remake, die vorig jaar van start ging, heeft de interesse in de reeks opnieuw aangewakkerd. “De producent in Groot-Brittannië vond het één van de beste misdaadseries aller tijden.”

Wout Desmytere

Het is een goeie week voor al wie televisie maakt in Vlaanderen. Op de Franse televisiebeurs Canneseries werd Delphine: mijn verhaal, de documentairereeks over prinses Delphine van Saksen-Coburg, verkocht aan Spanje, Portugal, Scandinavië en Australië. James de musical werd uitgeroepen tot ‘best factual entertainment show’ op de International Format Awards, eveneens in Cannes.

Maar ook Professor T. viel er in de prijzen. De misdaadserie, met Koen De Bouw als neurologische criminoloog, werd uitgeroepen tot ‘best scripted format’. Terwijl er al sinds 2018 geen nieuwe afleveringen meer worden gemaakt. “Je kan alleen maar concluderen dat de mensen van Beta Film, die de internationale distributie verzorgen, hun job erg goed doen”, zegt Jan Theys, die de reeks mee produceerde.

Sleutel voor rest van de wereld

“De reeks is al in een pak landen vertoond. En afgelopen zomer is de Britse remake op ITV uitgezonden, die mooie cijfers kon voorleggen. Dat was niet de eerste herwerking (eerder waren er al Franse, Duitse en Tsjechische versies, red.), maar de Angelsaksische markt is en blijft de sleutel tot de rest van de wereld.” Dat is een understatement, want begin deze week werd bekendgemaakt dat de Britse Professor T. aan meer dan honderd territoria is verkocht.

“Dat bewijst dat het een ijzersterk concept is”, aldus Theys. “Daaraan hebben we, denk ik, deze prijs te danken. Voor mij is het vooral een kroon op het werk van scenarist Paul Piedfort, die een originele en meeslepende figuur heeft gecreëerd. Walter Iuzzolino, de producent in Groot-Brittannië en intussen een monument in het vak, vond Professor T. zelfs één van de beste reeksen die hij ooit had gezien. Een beter compliment kan je je niet wensen.”

Naar aanleiding van de award wordt ‘Professor T.’ terug beschikbaar gesteld op VRTNU.

Aangeboden door onze partners