President Hadi draagt macht over aan nieuwe presidentiële raad in Jemen

President Abed Rabbo Mansur Hadi ©  EPA-EFE

In Jemen heeft president Abed Rabbo Mansur Hadi de macht overgedragen aan een presidentiële raad. Vicepresident Ali Mohsen al-Ahmar werd afgezet. De nieuwe raad moet het land tijdens een “overgangsperiode” leiden en onderhandelen over een oplossing voor het jarenlang aanslepende conflict met de Houthi-rebellen. Dat heeft het staatspersbureau Saba donderdag bekendgemaakt.

jvhBron: BELGA

Tijdens een overgangsperiode, waarvan de duur niet bekend is, zal de raad de politieke, militaire en veiligheidsverantwoordelijkheden van de president overnemen. De nieuwe raad zal geleid worden door Rashad al-Alimi, een gewezen minister van Binnenlandse Zaken, en zal zeven leden tellen.

De raad zal ook onderhandelen met de Houthi-rebellen over een permanent staakt-het-vuren en een “definitieve” politieke oplossing. Jemen zit sinds eind 2014 gevangen in een verwoestend conflict tussen een door Saoedi-Arabië gesteunde regering en de door Iran gesteunde Houthi-rebellen.

Saoedi-Arabië liet donderdag weten dat het de machtsoverdracht van Hadi verwelkomde en de nieuwe raad steunde. De oliestaat beloofde ook 3 miljard dollar noodhulp voor Jemen, waarvan 2 miljard samen met de Verenigde Arabische Emiraten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten