Brusselse tewerkstellingsgraad stijgt naar hoogste niveau ooit

Themabeeld ©  ANP

Nog nooit eerder hebben zoveel Brusselaars een job gehad als in 2021, 479.000 meer bepaald. Na een afvlakking tussen 2019 en 2020 steeg de tewerkstellingsgraad vorig jaar zo tot het hoogste niveau ooit: 62,2 procent van de Brusselaars tussen 20 en 64 jaar heeft een job. Dat blijkt uit de jaarlijkse balans van de arbeidsmarkt van de federale statische dienst Statbel, zo deelt de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris mee.

jvhBron: BELGA

Het aantal Brusselaars met een job nam het voorbije jaar toe met 8.700, een groei van 1,9 procent. De tewerkstellingsgraad steeg met 0,9 procentpunt tot 62,2 procent. Ter vergelijking: voor heel België bedraagt de werkgelegenheidsgraad 70,6 procent. 

Ook het aantal pendelaars in de hoofdstad neemt toe, zo blijkt uit de cijfers. In totaal werken er 259.000 Vlamingen in Brussel (+10,9 procent) en 144.000 Walen (+6,6 procent). Voor het eerst sinds 2014 werken er opnieuw meer pendelaars in Brussel dan Brusselaars zelf. Een mogelijke verklaring is de veralgemening van thuiswerk. Daardoor betekent in een ander gewest werken niet meer altijd dat je iedere dag pendelt, klinkt het.  

“Bijna 500.000 Brusselaars hebben vandaag een job”, zegt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt in het persbericht. “Daar ben ik bijzonder blij om. Maar het mag geen reden zijn om de ‘war for talent’ te vergeten die woedt op onze arbeidsmarkt. Werkgevers zoeken opgeleide mensen, vaak hoogopgeleide profielen. De oplossing ligt in opleiding. We moeten de vaardigheden van Brusselse werkzoekenden naar een hoger niveau tillen om deze stijging van de tewerkstellingsgraad verder te zetten.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten