Raadkamer in Gent behandelt zaak ‘Schild & Vrienden’ op 25 april

Dries Van Langenhove ©  rr

De Gentse raadkamer zal zich op maandag 25 april buigen over de zaak rond Schild & Vrienden. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen.

Bron: BELGA

Het parket Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van de Pano-reportage op 5 september 2018. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden en maakte van Dries Van Langenhove een bekend figuur.

In juni 2019 werd Van Langenhove officieel in verdenking gesteld. De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Dossinkazerne in Mechelen. De plenaire vergadering van de Kamer heeft in maart zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven en volgde het advies van de commissie Vervolgingen. Van Langenhove zelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend en zegt dat hij hoopt op een buitenvervolgingstelling in het dossier rond ‘Schild & Vrienden’.

Van Langenhove moet zich onder meer verantwoorden voor inbreuken op de racismewetgeving, omdat hij zou hebben aangezet tot discriminatie of haat en denkbeelden zou hebben verspreid die gebaseerd zijn op rassuperioriteit of rassenhaat. Ook enkele andere “vermeende kernleden van Schild en Vrienden” moeten voor de raadkamer verschijnen op beschuldiging van inbreuken op de racismewetgeving en inbreuken op de negationismewetgeving.

Het is de Gentse raadkamer die zal uitmaken of Dries Van Langenhove en de andere verdachten zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. De zitting is gepland op 25 april.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten